Нови правила за работа. Засягат всички фирми

Промени в задължителния инструктаж по безопасност и здраве

Нови правила за работа. Засягат всички фирми | StandartNews.com

Нови правила за провеждането на инструктаж по безопасност и здраве при работа, предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, качена за обществено обсъждане.

В нея е записано, че формите за провеждане на инструктажите са присъствена и дистанционна.

В предприятия с по-малко от 50 работещи и/или с ограничен обем на производствени дейности, както и на работещи, които извършват работа от разстояние, се допуска едновременното провеждане на началния инструктаж и инструктажа на работното място.

С промените се предвижда дистанционното провеждане на инструктажите да става чрез средствата на информационните и комуникационните технологии. Като работодателят ще бъде задължен да утвърди правила за това и да запознае работещия с тях, предаде Pariteni.bg.

При присъствено провеждане на инструктажа документирането ще става в книги за инструктаж, а при дистанционното – чрез електронен документ. Електронните документи пък ще се подписват с усъвършенстван или квалифициран електронен подпис.

Удостоверяването на проведения инструктаж чрез подписване има важно значение при разследване на трудови злополуки, поради което изискването за удостоверяване чрез усъвършенстван или квалифициран електронен подпис създава по-голяма сигурност, пише в мотивите към проекта. Въвежда се изискване тези документи да се съхраняват в трудовото досие на работещия.

Премахва се задължението за фирмите да издават допълнителна служебна бележка за проведен начален инструктаж. Целта е да се намали административната тежест за работодателите.

Промените в наредбата ще влязат в сила, ако бъдат приети, 3 месеца след обнародването ѝ, за да може да има достатъчно време на предприятията за извършване на съответните промени, които са необходими в организацията за провеждане и документиране на инструктажите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай