Нова схема на Асен Василев! Как се печели от НАП

Поредното нестандартно предложение

Нова схема на Асен Василев! Как се печели от НАП | StandartNews.com

Асен Василев ще предлага нова нестандарта схема с данъците и касовите бележки.

Бизнесът е скептично настроен към новото данъчно облекчение, с което ще можем да си намаляваме данъка върху доходите с част от платеното ДДС за стоки и услуги, стига да регистрираме касовите си бележки в НАП.

Това стана ясно по време на обсъжданията в Съвета за тристранно сътрудничество на проектите за промени в данъчните закони, които Министерството на финансите предлага да влязат в сила от догодина, предаде Телеграф.

Изчисленията на работодателските организации показват, че дори данъкоплатците да харчат целия си нетен доход от 2000-2400 лева месечно, те ще спестяват едва по около 2 лева на месец или по 20-24 лева на година.

От думите на финансовия министър Асен Василев стана ясно, че много от първоначалните предложения на неговото министерство ще се прецизират, включително и стимула за данъкоплатците да си регистрират касовите бележки в НАП. По принцип МФ предлага това облекчение с цел изсветляване на дейността на рискови сектори от икономиката и повишаване на събираемостта на приходите.

Василев уточни, че няма да е нужно касовите бележки да се пазят на хартия, данъкоплатците само ще трябва да сканират QR кода на тях.

Бизнесът и синдикатите вкупом се обявиха против друга предложена от МФ мярка - гражданските договори да се приравняват към трудови, когато става въпрос фактически за наемане на работна сила.

Според работодателите наистина има проблем с прикриване на трудови правоотношения чрез граждански договори.

Но предложеният подход за решаване на този проблем с разширяване на правомоцията на НАП бил неправилен. От КНСБ пък поискаха уреждането на тази материя да мине през надзора на НОИ.

Бизнесът обаче се раздели по въпроса работодателите да декларират всички необлагаеми доходи, които плащат на служителите си, включително командировъчните. От АИКБ подкрепят подобна мярка с мотива, че трябва да се създаде единен регистър на доходите на физическите лица с оглед таргетиране на социалните помощи, понеже сега само около 1/3 от правоимащите лица наистина имали нужда от подпомагане.

От Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата обаче контрираха, че подобно деклариране ще създаде доста тежка административна тежест за бизнеса. Финансовият министър Асен Василев отговори, че ще се помисли да се сложи праг на същественост, за да не се занимават малките фирми с такава отчетност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай