Нова драма с Пловдивския панаир. Решението

Становището на ВКС

Нова драма с Пловдивския панаир. Решението | StandartNews.com

Излезе ново решение, свързано със сагата за Пловдивския панаир.

Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че Агенцията по вписванията не може да обжалва решението на съда за Пловдивския панаир, става известно от сайта на съда.

С решение от 20 юли върховните магистрати потвърдиха определението на Апелативен съд - Пловдив, с което се отхвърля жалбата на Агенцията по вписванията срещу решението на съда, с което се отменя като незаконосъобразен отказът ѝ да бъде вписвано в Търговския регистър увеличаване капитала на „Пълдин Туринвест“ АД от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. с непаричната вноска с предмет 16 314 400 броя акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, както и на особените условия за прехвърляне на акциите на „Пълдин Туринвест“ АД. С решението си Пловдивският съд даде задължителни указания на Агенция по вписванията да извърши исканото вписване.

Съставът на ВКС възприема изложеното в обжалваното определение на съда в Пловдив становище, че Агенцията по вписванията не притежава активна процесуална легитимация да атакува съдебния акт за отмяна на отказа ѝ да извърши вписване/заличаване/обявяване, както и че този акт е необжалваем и окончателен, поради което жалбата срещу него е недопустима.

БТА припомня, че на 17 май от ПП-ДБ съобщиха, че Окръжният съд в Пловдив е отменил като незаконосъобразен отказа на Агенцията да впише увеличаването на капитала на „Пълдин Туринвест” и определи решението си като неподлежащо на обжалване. В молбата си обаче лидерите на ПП-ДБ се позовават на съдебната практика, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, призвана да брани обществения интерес, който включва и законосъобразността на вписванията. А случаят с Пловдивския панаир е от изключително висок обществен интерес, смятат от коалицията.

На 12 май служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пое ангажимент още веднъж да бъде разгледана възможността за намиране на юридическа основа държавата да си поиска обратно акциите в Пловдивския панаир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай