Нов завод за палети открива 100 работни места в Монтана

Нов завод за палети открива 100 работни места в Монтана | StandartNews.com

В завод за производство на метални палети ще бъдат разкрити 100 работни места. В събота на церемонията по официалното откриване на новата производствена база на „Палемонтех" ЕООД в технологичния парк край Монтана участваха зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев, Андре Урех, собственик на „Палемонтех" ЕООД, Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария, областният управител на Монтана Иван Сергисов и кметът на града Златко Живков.
За изграждането на завода са вложени 6 млн. лв., а застроената площ, намираща се на територията на Технологичен парк Монтана е 5600 кв. м., каза собственикът на завода Андре Урех. "Радвам се, че дадохме знак на хората в този регион, че и тук има бъдеще и че не трябва да го напускат", заяви Урех. Той добави, че заводът е оборудван с най-новите машини за производство на метални и мрежести палети.

Посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. Денис Кнобел заяви, че е горд с тази напълно швейцарска инвестиция в Северозападна България. „Тази инвестицията е много добра за отношенията между Швейцария и България и е знак и за други инвеститори да разкриват работни места в региона", каза Н. Пр. Денис Кнобел.

Зам.-министърът на икономиката обяви, че от началото на 2016 г. се наблюдава значително увеличаване на инвестиционната активност със стартирането на проекти основно в производството и аутсорсинга в цялата страна. „За първите три месеца на 2017 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 6 сертификата. Общо предвидените с проектите инвестиции възлизат на 143,31 млн. лв. и се очаква разкриване на 3503 нови работни места. Три от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги", заяви зам.-министър Ганчев. Той добави, че през 2016 г. са издадени 24 сертификата - 19 за клас А, 4 за клас Б и 1 за приоритетен инвестиционен проект на стойност общо 383,66 млн. лв., със срок за изпълнение до 3 години, с които ще бъдат създадени 4729 нови работни места. Единадесет от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги, три са в община с висока безработица. „До момента за област Монтана е издаден един сертификат, а инвестицията е на стойност 23,3 млн. лв., като броят на новите работни места е 10.

Зам.-министър Ганчев заяви, че Министерство на икономиката чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК) отдавна е възприело регионалното приоритизиране на проектите. „Предимство ще имат инвестиции в Северозападния регион и такива, които ефективно ще създават нови работни места", изтъкна зам.-министър Ганчев. Той допълни, че чрез Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Министерство на икономиката може да подкрепи бизнеса от Северозападния регион, чрез участие на панаири и изложение и чрез подкрепа по Закона за насърчаване на инвестициите. „В момента са обявени процедури, по които се финансират проекти за „Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия", „Подкрепа за научноизследователската и развойна дейност на българските предприятия" и за „Подкрепа за създаване и развитие на стартиращи иновативни предприятия", по които фирмите могат да кандидатстват", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай