Нов шок за бизнеса: Плаща две сметки за ток на месец

Държавата дава подпомагане на бизнеса, което обаче отива при търговеца на ток

Нов шок за бизнеса: Плаща две сметки за ток на месец | StandartNews.com

Вместо облекчения, бизнесът ще понесе нов удар със сметките за ток. От февруари се въвежда ново правило – клиентът трябва да плати фактурата за консумираната енергия за предходния месец плюс авансово да преведе на търговеца на ток 50% от сметката за следващия месец. Датите за плащане на двете са различни – изконсумираната енергия до 15 число, а авансовото плащане – до 25 число на месеца, съобщи "Марица".

„Абсолютен шок! Получих дълго чаканата фактура за януари с компенсациите за скъпия ток за два месеца. Те дойдоха, но с нова лоша новина - на третата страница видях следното: „етапно плащане по договор за месец февруари за доставка на ел. енергия 3475 лева“, разказва собственик на хранителен магазин в Пловдив.

Цялата сметка за януари била на стойност 7000 лева, но с компенсациите за декември и януари, сумата паднала на 3716 лева. Дотук добре, парите трябва да се платят до 15 февруари. Учудването на предприемача дошло, когато разбрал, че трябва да плати и половината от предполагаемата сметка за настоящия февруари месец авансово. Тя е изчислена на още 3475 лв., тоест отново минавам прага от 7000 лева и компенсациите на практика се нулират, пресмята той. Нещо повече, сметката става по-голяма отколкото януарската без компенсации. Излиза че, държавата дава подпомагане на бизнеса, което обаче отива при търговеца на ток.

Търговецът на енергия от свободния пазар „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ потвърди за промяната във фактурирането. „Успявахме да задържим непроменени за максимално дълъг срок договорените финансови условия, независимо от изключително динамичните промени на цените, на които свободно се търгува електрическа енергия“, обясняват в писмо от дружеството. А за конкретната промяна информирали още през декември м.г. От колцентъра на компанията пък обясниха, че ако случайно авансовата вноска е по-голяма от реалната консумация поради преустановяване на работата на обекта например, сумата ще бъде възстановена. Така и бизнесът започва да работи с изравнителни сметки и две плащания за ток месечно.

Голяма част от търговците на ток започват да работят по този начин заради липса на ликвидност. Мерките за отделните категории клиенти обаче са различни – на по-малките например се вдигат административните такси или фиксираната добавка.

Всичко това идва в момент, в който цените на тока са чудовищни, а работодателите са в най-трудния месец от годината. През късия февруари те трябва да направят пълни разходи за наеми, заплати, осигуровки, амортизации, кредити и други, а събирaт приходите от реализирани стоки и услуги в едва 28 дни. Прогнозите са, че през пролетта ще има известно успокояване на пазара на енергия, но колко точно е трудно прогнозируемо.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай