Нов шамар от Европа. Лоши данни за икономиката

На опашката сме по ръст на БВП за третото тримесечие

Нов шамар от Европа. Лоши данни за икономиката | StandartNews.com

 

България е на последно място в ЕС по ръст на БВП през третото тримесечие. Данните са на Евростат и бяха публикувани в личния мейл на бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Брутният вътрешен продукт се увеличава само с 0,4 процента при положение, че средният растеж в целия ЕС, спрямо същото тримесечие на предходната година, е 3.9%.

Цифрите са шокиращи, защото през третото тримесечие на 2021 г. в страната не са се прилагали никакви ограничителни мерки към бизнеса.

Още по-нелицеприятно е, че в сравнение с нас растежът в съседна Румъния е 8%.

 

Снимка на Лъчезар Борисов.

 

Аналогична е ситуацията с растежа на икономиката не само на годишна база, но спрямо второто тримесечие. По данни на Евростат при нас нарастването е минимално - 0,9% , а средноевропейския ръст е 2.1%.

Негативните тенденции от есента вече бяха отчетени в редица макроикономически прогнози.  БНБ прогнозира спад в инвестициите поради забавения План за възстановяване и устойчивост. Причина за негативната прогноза бяха и отложените инфраструктурни проекти.

ЕБВР посочи в прогнозата си отрицателна корекция за ръста само за България на фона на цяла Източна Европа.

Най-негативна продължава да е тенденцията с инфлацията, тъй като годишната достигна 6% през октомври. Това допълнително подсилва съмненията, че се очаква изключително високи нива на инфлация в началото на 2022 г.

Очаквам през януари и февруари те да са около и над 10%, прогнозира Борисов

Според него другият голям проблем е, че добавената стойност, създавана от бизнеса, се изяжда от високите цени на производител, които в крайна сметка ще доведат до фалити на фирми и успоредно ще се пренесат в крайната цена на потребителите.

По данни на Евростат цените на производител през септември са нараснали с 20,3% в България, спрямо същия период на предходната година, което е с 4,1 пункта повече от средното за ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай