Норвежките пенсионери олекнаха със 174 млрд. долара

Норвежкият суверенен фонд управлява активи за 1,3 трилиона долара

Норвежките пенсионери олекнаха със 174 млрд. долара | StandartNews.com

Прословутият Норвежки суверенен фонд, най-големият в света, е загубил 1,68 трилиона норвежки крони (174 милиарда долара) през първата половина на 2022 година, тъй като акциите и облигациите, в които е инвестирал, са били засегнати от опасенията за глобална рецесия и галопиращата инфлация. Това съобщи фондът, цитиран от Ройтерс.

Възвращаемостта на инвестициите на Норвежкия суверенен фонд, който управлява активи за 1,3 трилиона долара, за периода януари-юни е била отрицателна (-14,4 на сто), въпреки че това е с 1,14 процентни пункта над възвращаемостта на основния индекс.

"Пазарът се характеризира с покачващи се лихви, висока инфлация и война в Европа", заяви в комюнике главният изпълнителен директор Николай Танген от "Норгес банк инвестмънт мениджмънт" (Norges Bank Investment Management), която управлява фонда.

"Акциите на технологичните компании са с най-слаба възвращаемост от -28 на сто", каза той.

Основан през 1996 година, фондът инвестира приходите от норвежкия петролен и газов сектор и държи акции в над 9300 компании по света, притежавайки 1,3 на сто от всички листвани на борсата акции.

Активите на фонда почти се равняват на размера на мексиканската икономика, която е 16-та по големина  в света, според някои изчисления.

Всички сектори,  в които фондът инвестира, са регистрирали отрицателна възвращаемост през първата половина на годината с изключение на енергетиката, където тя е била 13 на сто, тъй като цените скочиха след руската инвазия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай