Ниските лихви раздвижват пазара на луксозни имоти

Ниските лихви раздвижват пазара на луксозни имоти | StandartNews.com

Ниските лихви по депозитите и казусът "КТБ" са причина все повече хора със спестявания между 150 хил. и 200 хил. евро да ги насочат към покупка на луксозни имоти. Това показват наблюденията на експерти от консултантската компания Unique Estates. Причина за това освен банковите лихви са и възможностите за изгодна инвестиция на спестените средства. Засега обаче раздвижването се наблюдава основно при средния клас луксозни имоти.

Постоянната политическа и финансова криза у нас води до предпазливост на клиентите в най-високия сегмент на пазара, коментират от компанията. През последните месеци сделките на стойност над 1 милион лв. се забавят, основно заради общата несигурност и очакването за развръзка на политическите събития.

Тази ниша успешно се компенсира от все по-големия брой сделки в средния за луксозния пазар сегмент - апартаменти със средна цена от 220 хил. евро и къщи от 350-450 хил. евро. Независимо от динамиката в търсенето, цените остават без промяна. Очакванията на Unique Estates са до края на годината този сегмент от пазара на имоти да регистрира ръст в обема на сделките от 15-20%.

Една от новите възможности за инвестиции в средния сегмент луксозни имоти е покупката на апартамент заедно с възможност за сключване на договор за дългосрочен наем. Апартхотел в София вече се разпродава по този начин. Основната част от купувачите на тези жилища са българи. Половината от тях ги купуват за собствени нужди, а останалите го правят с цел инвестиция. Жилищата могат да се отдават под наем или да се дават на принципа на хотелски стаи. Най-ниската цена за квадрат при покупка на имота е 1100 евро, а при отдаването като хотелска стая цените започват от 85 евро на нощ. Наемът за по-дълъг период е по договаряне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай