Нищо не може да спре дигитализацията на телевизионното изживяване

Едно от най-полезните предимства на цифровата телевизия е, че тя дава възможност за излъчване на много повече телевизионни канали и в по-добро качество

Нищо не може да спре дигитализацията на телевизионното изживяване | StandartNews.com

Аналоговите технологии имат своя чар, особено когато отключват у нас носталгични спомени за приятни отминали моменти и ни привличат да направим снимка със стар фотоапарат, да си пуснем любима песен на грамофонна плоча или да навиваме механизма на джобния си часовник. Когато става дума за съвременната телевизия, обаче, това трудно може да се случи, защото дори и да сме особено привързани към антикварния си телевизор с кинескоп, трудно бихме могли да намерим вече аналогови телевизионни канали. За това, разбира се, си има логично обяснение. Същото е обяснението и защо все повече доставчици на ТВ съдържание спират аналоговото излъчване на дадени канали.

Дигитални vs. аналогови

Дигитализацията е процес, при който информацията (ТВ предаване, снимка и т.н.) се преобразува в цифров формат. Той е по-лек и така по-бързо може да бъде пренесен по мрежата. И най-важното – това се случва без да заема много физическо пространство.

По този начин, животът ни през последните десетилетия напълно се промени. Въпреки достойнствата на филмовите фотоапарати, за които стана дума, вече предпочитаме мигновено да споделим дигитална снимка с близките ни хора в социалните мрежи. Доста по-лесно и бързо изпращаме писмата си дигитално – с email, отколкото аналогово – на хартия.

Само в смартфоните си имаме хиляди снимки, които не заемат място в джоба и не ни тежат. Те са винаги с нас и можем да си припомняме хубави спомени, когато и където пожелаем. От друга страна, тези няколко хиляди аналогови (принтирани) снимки биха заели цели 3 шкафа у дома.

Цифровата телевизия

При дигиталната и аналоговата телевизия нещата стоят по доста сходен начин. Едно от най-полезните предимства на цифровата телевизия е, че тя дава възможност за излъчване на много повече телевизионни канали и в по-добро качество. Те се разпространяват в цифров формат и не заемат „пространството” в ефира. За сравнение – върху една честота може да се излъчва само един аналогов канал. В същото време цифровите могат да са 7-8 и повече. Всички помним времето, когато кабелната телевизия ни предлагаше достъп до двайсетина канала. Днес това звучи като мит и има логика да е така.

Цифровият сигнал е много по-сигурен и дава много по-добро качество на картината. Приемникът по дигитален път „разчита” предаването, което искаме да гледаме, и ни го показва на ТВ екрана с доста по-добър вид от този при аналоговите телевизии. Трептенето, глъхненето на звука, появата на „снежинки”, двойният образ понякога навяват носталгия по отминалото време, но едва ли някой би се върнал към тях.

Превключваме на 4K

Когато предпоставките като масово разпространение и достъпна цена се съчетаят, неминуемо това води и до развитие на технологиите при самите доставчици на телевизионна услуга. В глобален мащаб 4K каналите се срещат все по-често, а у нас разпространението на 4K телевизионни канали се случи за пръв път през октомври 2019 година със стартирането на A1 Xplore TV – нова интерактивна телевизионна платформа, достъпна за абонати на А1 в оптичната и в кабелната мрежа, както и през мобилното приложение A1 Xplore TV GO и браузър версия.

А1 Xplore TV e пример за телевизионна платформа от най-съвременен тип, която променя начина, по който хората се наслаждават на ТВ съдържание. Ключовата разлика, която платформата на А1 носи, е че телевизията вече следва предпочитанията и нагласите на зрителите и се адаптира към тях и дори препоръчва предавания и филми по техен вкус. Функциите за универсално търсене и интуитивният потребителски интерфейс помагат на потребителите да се ориентират в изобилието от съдържание, което включва и канали с 4К Ultra HD качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай