Неделя,

Нинова бясна! Пари потрошени уж за участие в световно изложение

От: Иван Ватахов -
3039
Нинова бясна! Пари потрошени уж за участие в световно изложение
A
A
A

Държава спира всички плащания по договора, свързани с изложението Експо 2020 Дубай и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Това обяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Нинова уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50% от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.

Икономическият министър направи обзор на решението за участие на България в Експо 2020 Дубай и сключването на договора през 2018 година. Тя разясни, че се взима решение за финансиране с 6 720 000 лв. с ДДС и сключване на договор с консорциум България Експо 2020 след проведена обществен поръчка. В консорциума влизат фирмите: Сиела норма, Проджект мениджмънт адвайзери, Арка LTD, ДОВ ЕООД, Инфинити травел. По думите й в договора са заложени различни параметри за изпълнимост като: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване, програма, събитие, билети, плащане на такси търговска дейност и реклама на България. Голяма част от ангажиментите по него обаче не са спазени и остават неизпълнени.

"В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада, срещу това авансово плащане. Консорциумът е обезпечил сумата с гаранция само за 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4 452 000 лв., те обезпечават тази сума само за половината от тях“, подчерта Нинова.

„Искам да изразя съжаление, че подобни неща злепоставят името на България в чужбина“, каза Нинова. По думите й вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитета на страна ни, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации и българската икономика, то освен че нищо от това не е изпълнено, фирмите са предявили към нас искане за допълнително плащане към 700 хил. лева. Докато не приключи разследването, плащания няма да има, категорична бе Нинова.

В момента КПКОНПИ разследва случая и са започнали разпити на хората, имащи отношение по него. Събраните доклади и доказателства ще бъдат предоставени на Прокуратурата.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички