Ние правим кредитирането възможно

Leno предлага финансови решения на хората и фирмите, отказани от банките

Ние правим кредитирането възможно | StandartNews.com
  • Leno предлага финансови решения на хората и фирмите, отказани от банките
  • Отпускаме по-големи суми, обезпечени с ипотека и имаме индивидуален подход към всеки клиент, казва Николай Поппалов, председател на Съвета на директорите в "Лено" АД в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Leno e напълно регулирана финансова институция. Компанията има офиси в София и Пловдив, но обслужва клиенти онлайн в цялата страна. Leno кредитира физически лица и фирми срещу ипотека на недвижим имот независимо от кредитната история, задълженията и всички други причини, поради които останалите кредитори стандартно отказват. Разговаряме с Николай Поппалов, за услугите, които компанията предлага, нейните конкурентни предимства и японската връзка в управлението й.

  • Leno не предлага бързи кредити
  • Финансирането е с гратисен период до 3 години и с бързо усвояване
  • Стартирахме благотворителна инициатива "Плати навреме, дари навреме"
  • Бизнесите могат да получат до 2.5 милиона евро при лихва от 6.96%

- Г-н Поппалов, какво отличава Leno от останалите кредитори?
- Leno финансира клиентите, които банките са склонни да пренебрегнат. Често големите институции имат установени общи условия за даден продукт и не са склонни да ги променят. Ние от своя страна сме значително по-гъвкави, подхождаме индивидуално към всеки клиент и обсъждаме неговите специфични нужди. Разбираме конкретните му проблеми и адаптираме кредитния продукт така, че да му свърши най-добра работа. Възможно е да предоставим кредит дори когато клиентът има просрочени задължения, запори и възбрани, лоша кредитна история, недоказани доходи и други рискови маркери, които отблъскват останалите кредитори. Това е така, именно, защото обръщаме индивидуално внимание на всеки наш клиент. Можем да вникнем в реалната му ситуация, а не директно да го отхвърлим, защото не покрива един от десет критерия. Също така ние сме един от малкото небанкови кредитори в България, които отпускат по-големи кредити за бизнеси и физически лица - от 4 хиляди до 2.5 милиона евро, обезпечени с ипотека.Leno не предлага бързи кредити поради факта, че там няма възможност и нужда от този индивидуален подход. И още нещо, което ни отличава от останалите - не губим времето на клиентите ни. Кандидатстването става изцяло онлайн за секунди, а одобрението на кредита е в рамките на няколко часа. Заявената сума се превежда в рамките на един работен ден.
- В какви житейски ситуации подкрепяте клиентите си?
- Нашите кредити са удачни за обединяване на няколко бързи кредита в един - с една вноска и много по-нисък лихвен процент. Полезни сме също така при рефинансиране на стари задължения, включително и просрочени, като предоставяме конкурентни условия и покриваме разходите за сделката. Не отхвърляме клиенти заради напреднала възраст. Гъвкави сме и по отношение на условията по кредита. За да бъде вноската по-ниска, предлагаме финансиране със срок до 360 месеца, а първата вноска може да се отложи с до три година. Наскоро добавихме в портфолиото си и нова услуга. Забелязахме колко е динамичен пазарът на недвижими имоти в България, но и колко ощетени остават някои потребители. За тях предлагаме няколко решения за различни ситуации. На потребителите, които са решили да продадат имота си, предлагаме да го купим в рамките само на няколко часа на справедлива цена. На тези, които искат да повишат стойността на своята недвижима собственост, сме готови да финансираме ремонта. А ако някой спешно има нужда от средства и е принуден да продаде имота си на компромисна цена, предлагаме кредит до продажба.
-  Какви са предложенията ви към корпоративните клиенти?
- Много често фирмите имат нужда от свеж капитал за кратко време, за да покрият текущи разходи или да преминат през по-труден период. На тях предлагаме мостово финансиране, помагайки на бизнеса да затвори търговския си цикъл.С най-новия ни кредитен продукт бизнесите могат да получат до 2.5 милиона евро при лихва от 6.96%.В последните месеци работихме усилено да опростим процеса за кандидатстване за юридически лица. Днес през сайта ни той вече отнема не повече от две минути, а решението за одобрение или не, идва дори по-бързо - в рамките на 30 секунди. От няколко месеца насам подкрепата ни за предприемачите се насочи и в още една посока.В края на 2020 г. създадохме дъщерното дружество Leno Ventures. С него финансираме технологични стартъпи в най-ранна фаза на развитие. Капиталът на компанията е близо 4 милиона лева. Целта ни е с тези средства да подкрепим поне 15 стартиращи фирми, като паралелно ще им помагаме и с бизнес менторство. Така не само развиваме тях, но и постоянно търсим иновации, с които Leno да расте технологично.
- Как се отрази на Leno пандемията, през която преминава светът?
- Времената са предизвикателни, но ние се адаптираме бързо и пандемията не разклати нашите позиции. Нещо повече, ние решихме, че искаме да помогнем на засегнатите и предприехме конкретни действия за това. Помогнахме на клиентите си, които изпитваха затруднения да обслужват кредитите си, като отлагахме вноски, удължавахме срокове и дори преструктурирахме цели кредити. Така им дадохме време, за да преодолеят трудния момент. Извън клиентите ни, осъзнаваме, че в България има много хора, които пострадаха в следствие на пандемията. Затова от началото на март тази година стартирахме благотворителна инициатива "Плати навреме, дари навреме". С нея даряваме 10% от лихвата на всяка платена навреме вноска към една от три важни за обществото каузи - коя точно, избира клиентът.
- На сайта ви виждаме, че сте подкрепени от японски инвеститори - разкажете ни повече за тях.
- Да, факт е, че от създаването ни през 2013 г. в Leno инвестират японски предприемачи. Днес трима от тях притежават 18% от компанията, активно подкрепят бизнеса ни и преди пандемията посещаваха офисите ни в София и Пловдив по няколко пъти годишно. Наистина, може да звучи нетипично една българска компания да има японски инвеститори. Но това са хора, които видяха потенциала пред компанията ни в много ранна фаза и в интереса им няма нищо чак толкова впечатляващо - те помагат бизнеса ни да се развие и ни дават насоки как да сме по-полезни за клиентите ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай