Недостигът на шофьори на ТИР-ове ще донесе милиарди загуби

Икономиката на България ще загуби близо 2,2 млрд. лева през 2019 г. заради огромния дефицит на шофьори на тежкотоварни камиони...

Недостигът на шофьори на ТИР-ове ще донесе милиарди загуби | StandartNews.com

Икономиката на България ще загуби близо 2,2 млрд. лева през 2019 г. заради огромния дефицит на шофьори на тежкотоварни камиони. Това показва социологическо проучване, поръчано от Съюза на международните превозвачи у нас. По време на общото събрание на организацията, което се проведе в Пловдив, стана ясно, че липсата на работна ръка e причината в момента 15% от лицензираните камиони да стоят без курсове.

Въпреки че заплатите на шофьорите у нас са над 2 хиляди евро, няма желаещи за международни курсове. Така държавата ни автоматично ще загуби през следващата година суми в размер на около 2% от брутния вътрешен продукт.

„Държавата да вземе спешни мерки за вкарване на работна ръка. Това е първата стъпка. Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат“, твърди Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи в България.

От министерство на транспорта очакват двустранната спогодба между България и Украйна в скоро време да намери отчасти решение на проблема.

„Много е важна тази спогодба за нас. Тя е важна за всички превозвачи, за всички хотелиери, за всички строителни фирми“, обясни Ангел Попов – заместник-министър на транспорта.

В понеделник се очаква решението на Върховния административен съд по жалбата на превозвачите срещу събирането на продуктова такса за камионите. Ако налогът не отпадане, от бранша не изключват и протести.

„Около 8 хиляди превозни средства се регистрират за година. Ако сложим една средна цена между 1000 и 2500 лева и сметнем по този брой превозни средства, това означава, че около 13 млн. ще влязат незнайно къде, в някои каси“, каза Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи.

Общото събрание в Пловдив излезе и с декларация за стопиране на т.нар. „пакет за мобилност", според който шофьорите от източноевропейските страни трябва да получават командировъчни като колегите си от Западна Европа, а задължителната 45-часова почивка на седмица да е в хотел. Според българския бизнес това е равносилно на фалит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай