Не купувайте имоти! Експерт разкри причината

Какво се очакна на пазара в най-близко време

Не купувайте имоти! Експерт разкри причината | StandartNews.com

Тази година ще бъде добра за пазара на недвижими имоти в България, с известни възможности за обръщане на тенденцията на спад от около 10 на сто на броя сделки, отчетен през 2023 г. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените за продължи и през новата година, но това едва ли ще е под 5 процента. Това прогнозира председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" (2018 - 2023 г.) Добромир Ганев, цитиран от БТА.

И тази година ще се запази тенденцията от предходната 2023 г. във фокуса на интереса на купувачите да са по-малките жилища. Очакванията ни за миналата година се оправдаха, защото се увеличи съотношението на по-малките жилища към общите покупки, което се показва и от статистиката, коментира Ганев.

 Възможно е през 2024 г. групата купувачи - около 10 на сто, които отложиха решението си за покупка през последната година и половина, основно поради очакванията за увеличение на лихвените нива, отново да се върне на пазара. Аргументите в подкрепа на тези очаквания са свързани с позитивните новини за икономиката на страната.

 Ганев допусна, че вероятно част от завръщащите се на пазара ще са с основна мотивация за придобиване на имот с цел удовлетворяване на жилищната си нужда, както в процес на изграждане, така и на такива от вторичния пазар. В допълнение експертът посочи, че ефект върху увеличаването на броя на купувачи ще има поведението на банките и това какво ще е покачването на лихвите по ипотечните кредити.

В групата от потенциално завръщащи се купувачи на пазара през тази година основно са по-младите хора, тези с по-нестабилни доходи, които имаха притеснения да правят покупки в периода на покачването на цените на жилищата, както и такива, които неоснователно се опасяваха за работните си места. Според експерта следващата стъпка на купувачите от този сегмент ще е насочване на интереса от жилища с две спални, които за София са между 150 000 и 200 000 евро в нормалните райони.

Обрати в тенденцията на пазара може да се очакват и заради очакваното подобряване на икономиките в Европа. След втората половина на годината лихвите в Европа ще започнат да намаляват, нещо което вече беше анонсирано от ЕЦБ и което ще доведе до стабилизиране на икономиката и ще има пряк ефект върху съживяването на пазара на имоти, смята експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
rjesous
преди 2 месеца

Best online money making method to work online and start making extra $19k or even more by doing this easy job from home. my last month's earning with this are $18583 and i am doing this just for 3 hours a day very easy work and regular income from this are amazing. everybody can now get this job and start making dollars online by follow instructions on this web... http://www.cash.salary49.com

Откажи
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи