Четвъртък,

Не е за вярване! Какво ни дебне с горивата

От: Редактор -
Не е за вярване! Какво ни дебне с горивата
A
A
A

Двойно оскъпяване на горивата и редица последици от това ще трябва да претърпят българският бизнес и граждани след 2023 г. За това предупредиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Сега на ход е държавата, която своевременно трябва да направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост и протестира мерките за горивата в пакета Fit for 55 (Готови за 55).

Както коментира председателят на асоциацията Живодар Терзиев, България икономически не е готова за такъв преход и в такива кратки срокове. Той обърна внимание и на намерението за преминаване към водородно гориво и бе категоричен, че ако преминаването към такъв тип гориво е невъзможно държавата трябва да предприеме съответните стъпки. 

Политиките, изложени в пакета на ЕК "Готови за 55" подкрепят необходимото ускорено намаляване на емисиите на парникови газове през следващото десетилетие, заяви от своя страна главният юрист на БПГА Светослав Бенчев.

Спря се и на ползите от предприемането на действия сега за защита на хората и планетата : по-чист въздух, по-зелени градове, по-здраво население, по-ниско енергопотребление и сметки за енергия, работни места в Европа.

В същото време Бенчев подчерта, че добрите намерения обаче може да натоварят допълнително населението, а основно и уязвимите потребители.

Срокът за транспониране на директивата от страна на България е 2023 г., което е само след 1 година и 3 месеца. На практика, България ще бъде най-засегнатата страна, тъй като е и с най-малки възможности.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички