Не е за вярване! Бензинът поевтинява

Към момента са заредени общо 64 млн. литра гориво с 25 ст. намаление

Не е за вярване! Бензинът поевтинява | StandartNews.com

Не е за вярване, но цените на горивата плавно тръгнаха надолу. Проверка в сайта fuelo показва, че има и цени като 3,10-3,18 лева за литър. Така с отстъпката от 25 ст. може да се зареди и на цена под 3 лева за литър.

Намалението  предоставят предимно големите вериги бензиностанции. Така при цена на таблото от 3,30 лева за литър, ако разполага с карта на веригата, ще платите 2,98 лева на касата. От началото на юли до сега средната цена на бензина е паднала с 5 ст., става ясно от данни в сайта с цените фуело.нет.

Средната цена на най-масовия бензин А95 е намаляла от 3,40 на 3,35 лева за литър, което е с 1,5 на сто по-малко. При дизела спадът е с 6 ст. и в момента литър се продава за 3,50 лева.

Най-значително обаче е намалението при пропан-бутана – с близо 15 на сто. В началото на месеца газта вървеше по 1,55 лева за литър, а в момента е 1,32 лв.

С намалението на цените пълненото на един резервоар с бензин с капацитет около 50 литра ни излиза с 2,50 лева по-евтино.

Поевтиняването на горивата започна плахо, след като депутатите се обединиха около идеята да въведат отстъпка за потребителите. За целта в актуализацията на бюджета са заложени 150 млн. лева до края на годината.

По данни на НАП, където се подават сведения за използваните отстъпки, към момента са заредени общо 64 млн. литра гориво с 25 ст. намаление. Най-много от отстъпка са се възползвали шофьорите, които карат коли на пропан-бутан. Те са изразходили общо 6,3 млн. лв. На второ място е дизелът, където са използвани отстъпки 5,5 млн. лева. 4 млн. лева пък са потребените под форма на отстъпка пари за бензин, а за метана -  4150 лв., пише pirinsko.com.

Икономията, която правят потребителите при зареждане на 50-литров резервоар, е в рамките на 12-13 лева.

В световен мащаб обаче цената на суровината за производство на горива расте. Черното злато поскъпна с повече от 1% в четвъртък, разширявайки печалбите от предишната сесия. Пазарът е подкрепен от повишения апетит за риск сред инвеститорите, по-ниските запаси от суров петрол и възстановяването на търсенето на бензин в Съединените щати. Фючърсите на сорт Брент за август се повишиха с 1,3% до 103 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) скочи с 1,4% до 98,70 долара за барел. И двата сорта поскъпнаха с близо 2% по време на сесията в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай