Най-скъпо е да теглим кеш от сметката си на гише

Безплатно е единствено разплащането с дебитна карта на ПОС терминал в магазина

Най-скъпо е да теглим кеш  от сметката си на гише | StandartNews.com
  • Банките увеличават таксите за теглене от банкомат и обслужване на сметки
  • Безплатно е единствено разплащането с дебитна карта на ПОС терминал в магазина

Тегленето на пари в брой от разплащателна сметка от офис на банката излиза най-скъпо на хората. То струва средно от 3,69 лева на операция до 0,48 на сто от сумата, ако тя е над 1000 лева. Това става ясно от данните, публикувани от БНБ, за средния размер на таксите към 31 декември 2021 г., начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки за услугите.

Информацията на БНБ показва, че средният размер на таксата за откриване на разплащателна сметка в офис на банката е 2,52 лева, а за откриване на разплащателна сметка с издаване на дебитна карта средната такса е 1,57 лева.

Обслужване на разплащателна сметка в офис на банката струва средно 3,37 лева на операция, а за обслужването на разплащателна сметка, към която има издадена дебитна карта, таксата е средно 2,45 лева на месец.

Тегленето на пари от разплащателна сметка от банкомат на банката издател на картата струва средно 0,26 лева на операция, а от банкомат на друга банка - 1,14 лева средно.

От миналата година обаче банките вдигат таксите за теглене от банкомат. Някои въведоха нов регламент - таксата е процент от теглената сума. От началото на 2022 г. още три големи банки приеха този начин за остойностяване на услугата при теглене на пари с дебитна карта от собствен банкомат.  Процентът върху теглената сума варира за всяка от банките между 0.1 и 0.16, като минимумът е 0.30 лв.

Първият пример за подобен вид комисионна бе от септември миналата година. Финансовият анализатор Десислава Николова уточни пред Радио Варна, че „в 60-70% от случаите тази такса е 0.30 лв. Колкото по-голяма сума теглим от банкомат на банка, издала дебитната карта, толкова по-висока сума ще заплатим към нея.” Според Николова новият вид такса представлява увеличение на таксите. „Има увеличение при операциите, свързани с теглене и внасяне на суми по сметка, увеличение в месечните такси за поддръжка на разплащателна сметка /от около 2.50 вече е 4 лева на месец за физически лица/, има ръст и на таксите, свързани с използване на дебитна карта. Това са най-често променяните банкови такси. Три-четири пъти годишно банките у нас коригират тарифите си”, казва Николова.

Ако картата се ползва за често теглене на ниски суми, ние ще заплащаме минималната такса от 30 стотинки. Десислава Николова не смята, че има уговорка между банките да вдигат таксите. „Ако се бяха споразумели, нямаше да има такъв дълъг времеви интервал - от септември до февруари - да въведат такса като процент от теглената сума. Предполагам, че и другите банки обаче ще последват техния пример.”

Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в големите търговски обекти. Плащането с дебитна карта на ПОС терминал, обслужван от банката или от друга банка, към момента е безплатно, отчита БНБ, пише Pariteni.bg.

 

 

Печалбата на банките расте с 40% за година

Печалбата на банковата система в България за януари е 108 млн. лв., което е с 31 млн. лв. (39,5 на сто) повече спрямо януари 2021 година, отчита Централната банка.

През януари 2022 г. активите на банковата система се увеличават със 735 млн. лв. (0,5 на сто), до 136,1 млрд. лв.

Общите брутни кредити и аванси през януари 2022 г. нарастват със 7,5 млрд. лв. (9,1 на сто) до 89,9 млрд. лв. Основен принос имат вземанията от кредитни институции, които се увеличават с 6,9 млрд. лв. (106,8 на сто) и в края на отчетния месец възлизат на 13,4 млрд. лв.

Брутният кредитен портфейл на банковата система спрямо края на декември 2021 г. нараства с 583 млн. лв. (0,8 на сто) до 76,5 млрд. лв. В неговата структура се увеличават кредитите за нефинансови предприятия (със 711 млн. лв., 1,8 на сто) и за домакинства (със 152 млн. лв., 0,5 на сто), а намаляват тези за други финансови предприятия (с 226 млн. лв., 4,4 на сто) и за сектор Държавно управление (с 53 млн. лв., 5,5 на сто).

Депозитите стигнаха 115,7 млрд. лева

На месечна база депозитите в банковата система нарастват с 250 млн. лв. (0,2 на сто), до 115,7 млрд. лв. в края на януари. Увеличение се наблюдава при депозитите на домакинствата (с 476 млн. лв., 0,7 на сто), на сектор Държавно управление (със 127 млн. лв., 4,2 на сто), на други финансови предприятия (с 57 млн. лв., 1,5 на сто) и на кредитните институции (със 7 млн. лв., 0,1 на сто). Намаляват депозитите на нефинансовите предприятия (с 417 млн. лв., 1,2 на сто).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на януари е 16,8 млрд. лв. и спрямо края на декември 2021 г. се увеличава с 201 млн. лв. (1,2 на сто).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай