Най-големият риск за бизнеса. Идва след февруари

Чака ли ни рецесия, говори Красен Станчев

Най-големият риск за бизнеса. Идва след февруари | StandartNews.com

 

Няма да има фалити на фирми, защото парите за капиталови разходи от бюджета не бяха похарчени и се прехвърлят за следващата година. Поддържа се някакво ниво на инвестициите, макар и със средства на данъкоплатците, смята Станчев пред Блумбърг България.

Според него спадът на производството вероятно ще настъпи второто тримесечие на тази година, но България е една от добре представящите се страни за миналата година. 

С отлагането и прехвърлянето за следващата година на капиталовите разходи по бюджета се залага риск не са в способността на правителството да изпълни програмите, заложени в бюджета за 2022 година. Според него променящата се ситуация след февруари - с променените цени, може да се очаква, че всеки ще иска преподписване на договори и смяна на основни параметри и цени.

Това е един от най-големите рискове пред икономиката.

Има и други и те са главно в енергетиката.

"Голям риск е "Марица Изток II" и изпълнението на ангажиментите по Зелената сделка".

Преразглеждането на параметрите в Плана за възстановяване и устойчивост е неизбежно и ще се случи, категоричен бе Станчев. Той добави, че "има и прецеденти и то важни - Германия и Холандия, а те са най-големите поддръжници на Зелената сделка".

В енергетиката има и други проблеми, които засега имат само частични решения, но се нуждаят от дългосрочна развръзка.

"Доставките на ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ са вече договорени, но остава да се подпише договор с "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" за по-дълъг период. Това е много важно, защото ако войната продължава, Русия и "Росатом" вероятно за много дълго време ще остане рискова компания. Трябва да се мисли, защото става дума за между 36 и 40% от енергетиката ни".

Има проблеми и с резервиращите мощности на АЕЦ "Козлодуй", заради липсата на работен капацитет на ПАВЕЦ „Чаира“, като аварията там "чисто микроикономически не е тривиален проблем - става дума за разход от около 2 млрд. лева за възстановяване", заяви събеседникът.

Според него единствената алтернатива са бързо и добре работещите въглищни централи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай