Понеделник,

Наш луксозен онлайн супермаркет приема мобилни плащания

От: Иван Ватахов -
841
Наш луксозен онлайн супермаркет приема мобилни плащания
A
A
A

Висококласният българският онлайн супермаркет Parkmart, специализиран в предлагането на хранителни продукти, вече приема мобилни плащания чрез приложението Settle, съобщават от платежната компания.

Плащанията се извършват единствено през смартфон и само с едно плъзгане на екрана на телефона, значително по-лесно, отколкото когато трябва да се въвеждат картови данни. Доставките от Parkmart се правят в София, Варна и Бургас. Това е поредният водещ онлайн магазин след fish24.bg, seewines.com, variosport.bg и редица други, който започва да приема мобилни плащания чрез Settle. Основните плюсове на този тип разплащане са както улеснението и сигурността за потребителите, така и възможността за мигновено възстановяване на средствата към клиента в случай на върната стока или разлика в количеството.

Settle е норвежка платформа за мобилни плащания, оперираща в цяла Европа. За малко повече от 1 година дейност у нас индивидуалните потребители са вече над 75 000 и се увеличават прогресивно. По данни на Google, приложението на Settle е най-популярното финансово мобилно приложение за Android на територията на България. То е предпочитано, тъй като позволява на потребителите да комбинират няколко източника на средства - например предварително заредени в приложението кредитни и дебитни карти, пари, получени от други потребители на Settle, или интегрираната в приложението кредитна линия.

И двата сектора - на мобилните разплащания и на онлайн супермаркетите - се посочват като част от търговията на бъдещето. Основните причини за това са удобството за потребителите и увеличените ползи за търговците. Прогнозите в бранша показват, че съвсем скоро мобилните плащания ще бъдат повече от тези, извършвани с карти - според анализ на PwC това ще стане още през 2024 г. Основната причина за това са очакванията 80% от глобалното население да разполага с личен смартфон. По данни на НСИ, към края на миналата година 72% от българите използват смартфон. От друга страна, прогноза на Mckinsey пък сочи, че през 2030 г. до 30% от покупките на хранителни продукти в Европа ще се извършват онлайн. Причините този тип пазаруване да бъде избирано от потребителите са няколко - решаването на проблема с мъкненето на тежки торби, спестяване на поне 1 час за обикаляне из магазина, лесно сравняване на цените и откриване на промоции, и спазването на бюджет.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички