Напрежение - фирми отказват доставки за UK

Първи конфликт след Брекзит

Напрежение - фирми отказват доставки за UK | StandartNews.com

Някои специализирани онлайн търговци на дребно в ЕС заявиха, че вече няма да доставят за Обединеното кралство поради данъчните промени, влезли в сила на 1 януари.

Наприме, фирмата за велосипедни части Dutch Bike Bits заяви, че отсега нататък ще доставя до всяка страна в света с изключение на Великобритания, съобщи Би Би Си.

"Заради британската политика сме принудени да спрем да се занимаваме с британски клиенти", заявяват от нидерландската фирма за велосипеди.

Компаниите негодуват, защото, за да се съобразят с изискванията на данъчните власти на Обединеното кралство, са изправени пред по-високи разходи и засилена бюрокрация.

В същото време международните спедиторски компании, включително Federal Express и TNT, заявиха, че налагат допълнителни такси за пратки между Великобритания и ЕС.

Кралската данъчна и митническа служба (HM Revenue and Customs - HMRC) наложи промени в правилата за ДДС от 1 януари 2021 г.

ДДС вече се събира на мястото на продажба, а не на мястото на вноса. По същество това означава, че от чуждестранните търговци на дребно, изпращащи стоки в Обединеното кралство, се очаква да се регистрират по ДДС в Обединеното кралство и да ги отчетат пред HMRC, ако продажната стойност е под 150 евро (135 британски лири).

В същото време експерти заявиха, че е от жизненоважно значение правителството да изясни както на потребителите, така и на търговците какво означават промените в резултат на Брекзит за тях и как да пазаруват

Ричард Алън, инициатор на кампанията "Търговци на дребно срещу ДДС измамите", заяви пред Би Би Си, че огромното увеличение на международните онлайн продажби е довело до огромно укриване на ДДС.

За предоставяне на услугата, регистрация по ДДС, HMRC възнамерява да начисли такса на всяка компания по света във всяка страна по света, която изнася за Обединеното кралство", заяви компанията Dutch Bike Bits.

"Очевидно това е абсурдно за една държава, но представете си какво би станало ако всяка държава по света има същата идея."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай