НАП напомня за промяна на касовите апарати

Срокът за регистрираните по ДДС търговци е до края на март 2019 г.

НАП напомня за промяна на касовите апарати | StandartNews.com

Срокът, в който регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят или пренастроят своите касови апарати, е до края на март 2019 г. Тези лица трябва да подадат в НАП информация за използвания от тях в обекта софтуер в срок до 31.05.2019 г.

За нерегистрираните по ДДС - срокът е до юни 2019 г. Те трябва да подадат в НАП информация за използвания от тях в обекта софтуер в срок до 31.08.2019 г. До края на следващата година е срокът за подмяна на устройствата за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби - например търговските вериги.

Това предвиждат последните промени в Наредба Н-18. Тя е в контекста на приетите промени в Закона за ДДС, с които се цели подобряване на отчетността на бизнеса.

Информацията към НАП се подава с квалифициран електронен подпис чрез е-услуга, достъпна в портала на НАП.

Промените засягат всички фирми в страната, които ползват касови апарати, софтуер за управление на продажбите, интегрирани автоматизирани системи за продажби. Става въпрос за около 440 000 регистрирани фискални устройства, като половината от тях вероятно ще трябва да се подменят, а на останалите - да бъде актуализиран софтуерът, за да отговорят на новите изисквания. Фирмите с регистрация по ДДС са около 250 000, сочат данните на НАП.

Разходите на фирмите за касовите апарати ще могат да бъдат признати за данъчни цели и с въпросната сума да се намали данъчната основа и съответно по този начин да се плати по-малко данък, обясниха от НАП.

Целта на наредбата е да ограничи сивия сектор, защото сега фискът губи около 330 млн. лв. годишно от укриване на обороти, твърдят данъчните. Най-рискови са заведенията за хранене и баровете, търговците на дребно, продажбите на облекла и обувки, горивата, посочиха от НАП.

Съществуващата в момента нормативна уредба не предлага достатъчно възможности за детайлизиране на информацията, която постъпва в НАП без това да е свързано с извършване на проверка на място. С промените такава вече няма да е нужна, защото информацията от всяка продажба ще пристига до 5 минути.

Повече информация за промените може да намерите на интернет страницата на НАП в рубриката „Касови апарати и електронни търговци“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай