Намериха пари: Отстъпка за гориво и за тези, които не взимаха досега

Няма да пипат бюджета

Намериха пари: Отстъпка за гориво и за тези, които не взимаха досега | StandartNews.com

По-високи отстъпки за горива от сегашните 25 стотинки за литър бензин или дизел ще има за шофьорите. Парите за тях ще са от  свръхпечалбите на енергийните фирми, обеща служебният министър на икономика Никола Стоянов.

По думите му сегашната схема за подпомагане на шофьорите тотално ще бъде променена от следващата година, като идеята е занапред помощта да се прилага не само за колите на граждани, но и на фирми.

Във вторник Министерски съвет е внесъл в Народното събрание предложение за облагане с 33% на свръхпечалбите енергийните дружества - на компаниите, работещи с газ, въглища, както и наизвършващите нефтопреработване, включително и "Лукойл".

“Когато фирмите и хората зареждат, ще има подкрепа, която ще намалява реално цената на горивата”, каза Никола Стоянов след участието си в блиц контрола на комисията по икономика и иновации.

Той посочи, че ще се увеличи помощта на литър гориво и тя ще важи и за компаниите. Министърът напомни, че за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за физическите лица бяха предвидени 150 млн. лева. Преди броени дни минстърът на финансите Росица Велкова посочи, че прилагането на сегашните отстъпки за горива ще приключи в началото на декември. 

От думите на министър Никола Стоянов обаче стана ясно, че парите за отстъпката за горива вече няма да са от бюджета, а ще идват от свърхпечалбите на енергийните дружества. Все още не е ясно дали отстъпката за литър бензин или дизел, зареждани от граждани и от фирми, ще е еднаква. Предстои това да реши Народното събрание.

Облагането на свръхпечалбите е разписано във внесен от МС в парламента проект за промяна в преходните и заключителни разпоредби в Закона за корпоративното подоходно облагане. В нея изрично е разписано, че дружествата, преработващи суров нефт, природен газ, или вътлища "внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираринет свръхпечалби…в размер на 33 на сто."

Ще се облага генерираната печалба през 2022 и 2023 г., която е над средната стойност на обложените печалби за 2018, 2019, 2020 и 2021 година. 

Временната солидарна вноска ще се администрира от Националната агенция за приходите.

"За невнесената в срок временна солидарна вноска ще се дължат лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания", пише в мотивите на проекта.

В парламента вече е внесено проекторешение от ГЕРБ, чиято цел е да задължи правителството на премиера Гълъб Донев да изработи механизъм за намаляване на цените на горивата. Депутатите са на мнение, че това може да стане чрез въвеждане на мито за вноса на руски суров петрол или чрез допълнителен данък и/или такса на реализираната свръхпечалба на собствениците или преработвателите на нефтопродукти от руски суров петрол, или чрез друга мярка.

Депутатите от ГЕРБ още по време на предизборната кампания твърдяха, че така цената на горивата може да се намали с 1 лев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай