Наистина ли новините движат пазарите?

Наистина ли новините движат пазарите? | StandartNews.com

„Стандарт" и www.ewminteractive.com започват нова рубрика, предлагаща различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

Не четете тази статия! Информацията в нея противоречи на общоприетото мнение.

Всички сме попадали на твърдения като „Руската рубла се обезцени спрямо щатския долар и еврото, след като Европейският съюз наложи нови санкции на Москва" или „Еврото се срина след изявлението на Марио Драги".
Споделяте ли вярването, че новините, под формата на финансови доклади, решения на централните банки или пък геополитически събития, са тези, които движат цените на световните финансови пазари? Ако отговорът Ви е „да", то следващите примери може да Ви се сторят объркващи.

Новините НЕ са причината за ценовите движения. В най-добрия случай те само ускоряват вече съществуващи тенденции. В този смисъл новините са просто резултат от тези тенденции.

За да подкрепим това налудничаво твърдение, ще Ви покажем прогнози за USD/RUB и EUR/USD. Всяка от тези прогнози беше направена ПРЕДИ излизането на новини, касаещи въпросните инструменти и може да бъде видяна на www.ewminteractive.com. Графиките ще покажат, че след оповестяването на новините, цената на всеки от гореизброените се задвижи според съответната прогноза.

Следващата графика показва прогноза, направена на втори юли 2014 година, когато курса на долара спрямо руската рубла беше малко над 34.00.

 

Както сами можете да се убедите, използвайки единствено това, което виждаме на графиката, ние изразихме прогноза за едно значително поскъпване на долара срещу рублата, дълго преди новините за него да се появят в новинарските емисии. Следващата графика показва какво се случи с курса USD/RUB от публикуването на тази прогноза досега.

На 7 ноември 2014 година курсът USD/RUB достигна нива над 48.50, което представлява ръст от над 14 рубли за долар, спрямо прогнозата от 34.00.

За сравнение, новини, обясняващи спада на рублата със санкциите на ЕС, се появиха в медиите едва когато курсът доближи психологическото ниво от 40.00. Сами виждате, че възходящия тренд всъщност започва много преди това. В такъв случай защо да посочваме санкциите на ЕС като причина за срива на рублата, когато всъщност той е започнал много преди тях?

Следващият пример касае курса на еврото спрямо долара, който през изминалата седмица падна под 1.24. Нека първо видим как изглеждаше прогнозата ни за EUR/USD от седми октомври 2014 година.

При курс от близо 1.2640 преди месец, нашите очаквания бяха за поскъпване до над 1.28, последвано от ново поевтиняване до под 1.25.

Доста новини, касаещи EUR/USD излязоха през последния месец. Станахме свидетели на няколко речи на Марио Драги, доклади за паричната политика на Федералния резерв на САЩ, както и множество доклади за инфлацията в различни сектори на ЕС и САЩ.

Ясно е, че няма как да сме предсказали резултатите от всички тези новини и събития предварително. Именно затова и въобще не сме се интересували от тях. Въпреки това, следващата графика ще Ви покаже, че прогнозата ни за EUR/USD, базирана изцяло и само на графиката горе, е учудващо точна.

Тази графика показва как можем да правим верни прогнози, дълго преди „причината" за последвалите движения да стане обществено достояние.

Конкретно в тази ситуация, еврото нарастна до 1.2885 при върха на вълна IV, след което започна очакваното поевтиняване. На 6.11.14. двойката падна до 1.2364.

От самото си съществуване борсите са създадени за да събират купувачи и продавачи и да улесняват склюването на реални сделки помежду им. С течение на времето обаче реалната търговия постепенно започва да отстъпва място на спекулативната, като към момента по груби данни съставлява около 90% от всички борсови сделки. Мотивът за сключване на тези сделки вече не е реалното използване на закупените пари, стоки и суровини, а единствено извличането на печалба от промяната в цените им. В такъв случай, след като борсовата търговия почти изцяло е загубила връзката си с реалната икономика, няма как да считаме, че реалните икономически показатели или събития са тези, от които тази търговия зависи. Всеки, който е прекарал достатъчно време на пазара, ще потвърди, че той често реагира различно на една и съща новина.

Тогава кой е истинският двигател зад ценовите движения? Колективната психология на пазарните участници. Позитивно настроените търговци купуват, докато песимистите продават. Когато една от двете групи вземе превес над другата, цените се задвижват в съответната посока, без значение какви новини излизат по това време. Спомнете си растящия БВП и другите, вдъхващи оптимизъм данни през 2007 година. Добре знаете какво се случи след това.

По-важното е, че с помощта на метода, който използвахме в примерите досега, а именно Вълновият принцип на Елиът, можем да предвидим превключването от оптимизъм към песимизъм и обратно, дълго преди резултатите от тях да достигнат до новинарските емисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай