Наемат къщи за гости за семейни събирания

Резервацията за хотел може да се откаже без неустойка до 3 дни преди 31 декември

Наемат къщи за гости  за семейни събирания | StandartNews.com

* Резервацията за хотел може да се откаже без неустойка до 3 дни преди 31 декември

Къщите за гости се оказват предпочитано място за събиране на фамилията или приятелите за Коледа или Нова година. Ако наемат цялата вила, хората ще са сигурни, че няма да има непознати на празника с тях. Така ще са спокойни, че някой няма да донесе коронавирус на празненството.

Очаква се на 21 декември да отпаднат строгите карантинни мерки, но дори това да не се случи, заповедта на здравния министър не забранява частните събирания до 15 души.

Две трети от местата за настаняване в страната са заети за предстоящите коледни и новогодишни празници, сочат данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ), които са към края на ноември.

"Мястото е резервирано за 31 декември", посочват от къща за гости в Бойково, която разполага с механа и оборудвана кухня, така че наемателите сами ще си приготвят празничната вечеря. Същото е положението и с къщи под наем в Калофер, в Добралък и в с. Врата, близо до Асеновград. В тях могат да нощуват между 10 и 22 души. Обект в Сопот е резервиран и за Коледа, и за Нова година. Цените варират между 300 и 500 лева на денонощие за цялата вила. На повечето места изрично е споменато, че и тютюнопушенето е разрешено, пише „Марица“.

Проверка на „Стандарт“ в сайтове за групово пазаруване и за онлайн оферти за празниците показа, че към момента има много предложения за различни по категория места за настаняване. В хотелите цените започват от 100 лв. на човек с включена вечеря, като в повечето случаи е предвидена и отстъпка. Всички се стараят да привлекат туристи с различни екстри и бонуси - СПА, басейн и фитнес или вкусни ястия

Туристическият бизнес във Велинград е готов да посрещне своите гости веднага, след като бъдат разхлабени мерките, заяви председателят на Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Западни Родопи, Златко Златанов. В Града на минералните извори са разработили регионално кулинарно меню, което включва типични за родопската кухня гозби. Предстои то да бъде въведено в хотелските менюта. В листата влизат ястия като салата „Софенка“, родопска капама, боб с манатарки, боб с пушен джолан, с шилешка пастърма, сарми по родопски с кървавица, чуфки с кокал, гюведже по родопски и други кулинарни традиционни шедьоври.

Важна промяна тази година е, че ако се наложи, резервацията за хотел може да се откаже без да се дължи неустойка. Срокът за това е от 3 дни до две седмици преди 31 декември, пише „Труд“. Опцията за отмяна в последния момент е включена за първи път масово от местата за настаняване, които предлагат пакети за празника. Причината за това са променящите се за дни условия за работа на заведенията и местата за настаняване във връзка с мерките за ограничаване на пандемията от COVID-19. Затова без такава опция потребителите отказват да резервират.

Друга особеност на тазгодишните оферти за празника у нас и в чужбина е, че дължимата сума може да се плати в последния момент, като част от хотелите приемат това да става и при настаняване. В предишни години хотелите искаха пълно предплащане за празника в началото на декември, за да ви гарантират резервация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай