Надежда на борсата

Среброто и златото удариха нови дъна, доларът продължава възходящия тренд

Надежда на борсата | StandartNews.com

Данък за операциите на капиталовите пазари, предложен от АБВ, няма да донесе повече от 100 000 лева

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Българската фондова борса посрещна с надежда новото българско правителство. След неколкомесечен период на нестабилност и спад на цените на родните акции, през изминалата седмица инвеститорите най-сетне се осмелиха да активизират покупките си. Което се изрази в над 3% седмичен ръст на основния борсов индекс SOFIX до нива около 540 пункта. С това бе направена първа стъпка към евентуално възобновяване на възходящия тренд от миналата и началото на тази година. По-голяма увереност в такъв сценарий би било повишаване на SOFIX над нивото от 560 пункта, след което на фокус идват нивата около 590 и 620 пункта, където приключи възходящото движение през април.

За по-сериозен оптимизъм след избирането на новия кабинет е много рано да говорим предвид на стагниращата икономика, очакваните негативни ефекти от фалита на Корпоративна търговска банка и прекалено многото натрупани проблеми в редица сектори, като енергетика, здравеопазване и не на последно място отслабените държавни финанси.
В същото време инвеститорите бяха неприятно изненадани и от една от точките в програмната декларация на новото правителство. По идея на АБВ се предвижда въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари. Такъв за момента беше въведен в едва няколко страни в ЕС като Франция и Италия. Не е ясна съдбата му в рамките на целия ЕС в бъдеще, тъй като много страни не са съгласни с него.

Не е ясно какво си представят като приходен ефект за бюджета новите управляващи, но при 0.1% данък, каквото е предложението на Европейската комисия, за третото тримесечие на тази година при общ оборот на фондовата борса от 99,4 млн. лева, това би означавало приход за бюджета в най-добрия случай под 100 хиляди лева. Само администрирането на такъв данък ще струва доста повече, така че очевидно не е направена оценка на ефектите за бюджета и съответното негативно въздействие върху почти мъртвия капиталов пазар в България. Който съвсем ще изгуби шанса си да бъде алтернатива на банките за финансиране на инвестиционните проекти на бизнеса, съответно за спестяванията на икономическите агенти.

Доста интересни бяха изминалите дни и на международните пазари. За трета поредна седмица акциите се отличиха като любим актив на инвеститорите, което доведе широкия американски борсов индекс S&P 500 до нов исторически връх. Нов връх за годината имаше и технологичният NASDAQ, както и японският NIKKEI 225, който обаче в края на седмицата изтри печалбите и затвори на червено.

На обратния полюс бяха борсовите стоки, най-вече на златото и среброто, от една страна, и двата основни сорта петрол - от друга. Среброто се срина до ново дъно близо до 15 долара за тройунция, най-ниската цена от началото на 2010 година насам, с което спадът му от върха от 2011 година достигна почти 70%. Златото също направи ново дъно за годината и най-ниско ниво от пролетта на 2010 г. с тази разлика, че спадът от върха му от 2011 г. е доста по-скромен - около 40%. Пътят надолу и за двата метала засега остава открит.

Петролът поевтиня до нива, виждани за последно през 2011 г. за американския и 2010 г. за сорта Брент, достигайки важни в исторически план нива на подкрепа, които вероятно няма да бъдат преодолени толкова лесно. Но въпреки това прогнозите са за още по-ниски стойности през следващите месеци. Спадът и за двата основни сорта петрол през последните около 4 месеца достигна около 30% в доларово изражение.

Седмицата ще се запомни и с продължаването на възходящия поход на американския долар и покоряването на нови територии срещу всички основни валути. Едно евро вече се разменя за под 1.24 долара - най-ниска стойност от август 2012 г. В подобно положение са и валутите на Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания. Най-впечатляваща е ситуацията при японската национална валута. Рязкото разминаване в тенденциите и очакванията за монетарната политика на централните банки в САЩ и Япония са причината за това. Над 115 йени вече са необходими за купуването на един долар - върхови стойности за американската валута, невиждани от 2007 г. насам.

SOFIX чака в зелено

Вяра Иванова, инвестиционен мениджър, ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

Инвеститорите на БФБ бяха предпазливи дълго време, тъй като нямаше яснота както в политически план, така и по отношение на важен проблем за финансовия сектор, като ситуацията с КТБ. Фактът, че вече има правителство и започна процес на решение за КТБ, вече внася яснота какво предстои и успокоява инвеститорите. Основният индекс на БФБ - SOFIX, е оцветен в зелено, но дали ще продължи така, зависи от какви действия ще предприеме новото правителство и как ще се отразят те както на добрите публични компании, така и на капиталовия пазар като цяло.

Излязохме от безтегловност

Георги Георгиев, Портфолио Мениджър, Карол

Фактът, че вече имаме избрано правителство, се прие изключително добре от пазара. Очаквано, последните 2-3 дни водещият индекс SOFIX регистрира ръст, тъй като пазарните участници определят като добра новина съставянето на правителство и излизането на страната от състоянието и на безтегловност. Пазарът на първо място търсеше яснота, стабилност и предвидимост. Хубаво е, че по отношение на избирането на новия кабинет това вече донякъде е решено с овладяването на политическата нестабилност. Също така дълго чаканото развитие около казуса КТБ, колкото и негативно за икономиката и пазара да е един такъв фалит, може да се приема за позитивен знак, тъй като поне имаме някакво решение по въпроса.

Оттук нататък очакванията към новото правителство са да осигури една нормална икономическа среда, да не се вземат популистки решения и да се пристъпи към дълго чаканите реформи. Със сигурност ще е много трудно в този си формат новото правителство да постигне това, но всяка положителна изненада ще бъде приета позитивно от пазара, тъй като това не е интерпретирано към момента в представянето му. Въпреки очакваното покачване на съотношенията на дълга към БВП (очакванията са новото правителство да поеме допълнителен дълг), страната ни ще остане в Топ 3 в ЕС по този показател, а една макроикономическа стабилност в съчетание с политическа такава, са основните фактори, които търсят чуждестранните инвеститори. След силното си начало тази година (в един момент SOFIX бе на плюс цели 25% от началото на годината, в средата на март), пазарът претърпя корекция и вече няколко месеца е в консолидация. Избирането на новото правителство може да се окаже необходимото за подновяване на позитивния тренд на пазара, като остава да видим дали този сценарии ще бъде подкрепен и от инвеститорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай