Над 25 иска в САЩ срещу "Фолксваген"

Над 25 иска в САЩ срещу "Фолксваген" | StandartNews.com

Скандалът с вредните емисии поставя под въпрос бъдещето на дизеловите автомобили

Само за два дни в САЩ са били подадени над 25 колективни иска в съда срещу немския автомобилен концерн "Фолксваген". Това разкри базираната в Сиатъл, щата Вашингтон, юридическа фирма Haegens Berman, която е специализирана в подобен род искове. На 18 септември вторият най-голям производител на автомобили в света след "Тойота" бе уличен от властите в САЩ в използване на софтуер, който позволява да се заобиколят екологичните норми за вредни емисии.

Първите искове били подадени няколко часа, след като федералната Агенция по опазване на околната среда на САЩ нареди "Фолксваген" да изтегли от пазара 482 000 дизелови коли "Ауди А3", "Фолксваген Джета", "Фолксваген Бийтъл", "Фолксваген Голф" и "Фолксваген Пасат", произведени в периода 2009-2015 г.

Разследвания срещу автомобилния гигант започнаха също така в Европа и в Азия. Както самата компания призна в прессъобщение, софтуерът бил инсталиран на над 11 млн. автомобили с дизелови двигатели по целия свят. Компанията обяви, че е отделила 6,5 млрд. евро за покриване на разходите по скандала в САЩ, но тези пари едва ли ще стигнат. Глобата може да достигне 18 млрд. долара, защото властите в САЩ имат право да санкционират VW с 37 500 долара за всяка кола с такъв двигател.

Измамата вероятно е довела до изхвърлянето на още близо 1 млн. тона отрови във въздуха всяка година, сочат изчисления на в. "Гардиън". Толкова изхвърлят общо всички електроцентрали, превозни средства, промишлеността и селското стопанство на Великобритания. Само на Острова вредните емисии причиняват преждевременната смърт на 5800 души годишно. Ако бяха в рамките на стандарта, смъртните случаи вероятно биха били 2 до 5 пъти по-малко, казва проф. Мартин Уилямс от Кралския колеж в Лондон.

Скандалът ще удари по всички производители на дизелови автомобили, които и без това са изправени пред трудности на най-големия си пазар в Европа, свързани с критики за замърсяването на въздуха. Според много анализатори последствията ще включват по-строги и скъпи регулации и дори могат да поставят под въпрос бъдещето на дизеловите автомобили. В САЩ само 3% от автомобилите на компанията са дизелови, но в ЕС процентът им е близо 50. В сряда акциите на "Фолксваген" продължиха да се сриват за трети пореден ден и паднаха под психологическия праг от 100 евро за акция. Цената на привилегированите акции беше 98,83 евро за брой. Въпреки натиска за оттегляне изпълнителният директор на компанията Мартин Винтеркорн има намерение да остане на поста, съобщи ДПА. Винтеркорн се извини за скандала, като изтъкна, че той противоречи на всичко, което VW поддържа. Германският министър на транспорта Александър Добринт увери, че няма данни други автомобилни производители в страната да са фалшифицирали двигателите си. Той добави, че не знаел за действията на "Фолксваген", същото по-късно каза и канцлерът Ангела Меркел. Тя призова компанията за пълна прозрачност и бързи обяснения.

Големи автомобилни компании, произвеждащи дизелови автомобили, реагираха бързо - Ford, BMW и Renault-Nissan декларираха, че не използват такива устройства като VW. Други обясниха, че спазват изискванията на законите в тази област. В Калифорния пък започна изследване на нивата вредни емисии на автомобили от други марки, които се продават в щата. Реакция по скандала дойде и от бившия губернатор на щата Арнолд Шварценегер. "Бесен съм. Когато прокарахме закона за вредните газове от компанията искаха да ни съдят. След като по-късно се срещнахме и ги попитах защо не правят електрически коли, те ми разказаха за чистия си дизел, а аз им предложих: "Като е толкова чист, пийнете си от него пред мен!". Естествено, не го направиха. Надявам се автопроизводителите да разберат ясно посланието. Купувачите искат чисти коли", написа Терминатора в профила си във Facebook.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай