Над 10000 тира ще плащат винетка на денонощие

Приходите от стикери на над 26 милиона повече сравнение с 2017 г.

Над 10000 тира ще плащат винетка на денонощие | StandartNews.com

Над 10 000 тира ще плащат винетка на денонощие след въвеждането на новата тол система от 1 януари. Това сочат изчисленията на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

„Благодарение на контрола приходите от винетки непрестанно се увеличават.  През 2018 г. те са над 26 милиона повече сравнение с 2017 г.”, коментира пред Нова тв инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ. „По-сложно е с леките автомобили, особено когато на границата се натрупат огромен брой коли, както става при гастербайтерския трафик за Турция и Близкия изток. През юли и август преминават около 3 млн. автомобила, натрупват се на границата и понякога преминаващите не закупуват винетки”, заяви инж. Атанасов. Това обаче нямало да е възможно с електронната винетка от новата година.

През 2014-2015 г. Европейската комисия чрез своя лаборатория провери изградените и ремонтираните с европейско финансиране пътни участъци и нямаме съмнение в тяхното  качество, категоричен бе инж. Дончо Атанасов. Той подчерта, че АПИ се отнася изключително сериозно към постъпилото искане от народните представители от БСП за проверка на пътищата и подготвя задълбочен отговор. В нормативната уредба точно и ясно е регламентирано кой, как и по какъв начин може да извършва проверки по републиканската пътна мрежа, каза инж. Атанасов. Той подчерта, че ЕК чрез ангажирана от нея европейска лаборатория вече е  извършила много професионално изследване. Проверени са не само процедурите, но са взети ядки от магистралите и със специализирана машина с падаща тежест е измерена носимоспособността на пътищата. Докладът е много подробен и изпълняваме всички препоръки, така че съмнения по качеството на извършваното строителство и ремонтите нямам, категоричен бе инж. Атанасов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай