На пазара на имоти: Чакат Дядо Коледа и парите от КТБ

На пазара на имоти: Чакат Дядо Коледа и парите от КТБ | StandartNews.com

Цените спряха да падат от 21 месеца, твърдят брокери

Брокери на имоти очакват раздвижване на пазара през последния месец на годината. "Има няколко причини, заради които е възможно да имаме повече сделки", казва Калоян Богданов, мениджър на компанията "Адрес". Първата е, че традиционно декември е много активен за сделки, защото обикновено договорки, които са започнали по-рано, завършват преди нова година. Втората причина са падащите лихви по депозитите, които вече са под 2%. Така хората, които търсят доходност от парите си, може да ги извадят от банките и да ги вложат в недвижимости. Третата много важна причина, според мениджъра, е по-добрите условия по кредити от банките. А четвъртият и може би най-важния фактор - тези 3,7 млрд. лева от КТБ, чието изплащане започва на 4 декември.

"Вече със сигурност ще имаме повишено търсене на имоти, защото хората считат, че банките не им предоставят нито нужната сигурност, нито нужната доходност. Особено тези, които имат над 100 000 евро, взимат част от сумата и я инвестират в имот", е мнението на Калоян Богданов. Според него в София има повишено търсене за инвестиция и постоянно има сделки.

"В столицата има и много двойни сделки. Продава се някакъв по-некачествен имот и се купува нов, по-голям, и, естествено, с по-добро качество", казва той. Отчита се и сериозно раздвижване на пазара на кредитите, въпреки че все още около 60-70 % от сделките минават без заем.

"Заради добрите условия, които предлагат банките, имаме ръст и на сделките с кредити. И това падане на лихвите по депозитите също ще доведе евентуално до още съвсем слаб спад на лихвите по кредитите, което допълнително ще помогне", коментира той. Пазарът за София е доста динамичен, твърди и Страхил Иванов, управител на агенция за недвижими имоти "Ялвена".

"Хората в София искат да инвестират парите си в недвижими имоти преди да бъдат освободени гарантираните депозити в КТБ. Това е изпреварващ интерес и очаквам, че ще имаме силна зима на пазара на недвижими имоти", прогнозира той.

Спадът на цените остава в миналото. Вече отчитаме 21 месеца, което означава към 2 години, период, в който няма спад на цените. Дори се забелязва леко покачване при по-качествени имоти. "Около 15-20% от сделките са за инвестиция, което е ръст от 3-4 пъти в сравнение с най-тежките моменти от кризата - 2008 и 2009 година", твърди мениджърът на "Адрес" Калоян Богданов.

Варна
Руснаците сменят курортите с града

Във Варна има ръст от 2-3% на пазара на недвижими имоти спрямо същия период на миналата година, казва Добромир Ганев, зам.-председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти". Според него в големите градове основно се търсят апартаменти с две и три спални на цени между 40 000 до 70 000 евро. Но се очаква реализиране на сделки и на по-високи нива. Търсят се и градски парцели за еднофамилни къщи. Интересът към ваканционните жилища е понамалял след като руснаците не са вече толкова много на този пазар. Дори има вторични продажби от страна на братушките на ваканционни апартаменти в курортите, за да купят жилища в града. Някои от тях купуват имоти за дългосрочно пребиваване у нас и предпочитат да продадат жилището си в курорта Златни пясъци например, и да вземат във Варна, за да им бъдат под ръка училището, болницата, бизнесофисът. Раздвижване на пазара на имоти се очаква и след като вложителите на КТБ си вземат парите. Една част от тях ще ги оставят на депозит в банките, но друга част - на нашия пазар, смята Ганев. Той е категоричен, че няма "балони" в цените на имотите. След лекия ръст в търсенето, цените са се вдигнали средно с 1 % за страната, според данни на Националния статистически институт.

Бургас
Няма купувачи, но жилищата поскъпват

Търговията с недвижими имоти по южното черноморие е потънала в дълбок сън. Пазарът е вял, а сключените сделки се броят на пръсти. "Ситуацията в момента е много странна. Всички продават, никой не купува. Въпреки това цените не падат, а дори напротив, продавачите непрекъснато ги вдигат", коментира брокерът Илиян Чанев. Основна причина за срива на имотния пазар е отливът на руснаци и украинци. Братушките не само, че вече не купуват т. нар. "втори дом", но и масово са започнали да продават ваканционните си имоти. Те гледат на собствеността си като инвестиция, която държи заключени парите им. До миналата година руските купувачи бяха мощен двигател на имотния пазар по южното черноморие. Големият интерес повиши цените на ваканционните жилища. Той обаче секна рязко заради кризата на Кримския полуостров. За брокерите обаче е необяснимо защо цените на апартаментите не спират да растат. "Може би всички очакват сакралната дата 4 декември, когато вложителите на КТБ ще получат депозитите си. Много строителни фирми се надяват, че хората ще предпочетат да инвестират спестяванията си в недвижимости, особено след стреса, който преживяха през последните пет месеца", коментират брокери. Те обаче признават, че едва ли ще се стигне до масови покупки на имоти.

Благоевград
До 10% скок на апартаментите

Недвижимите имоти в Благоевград поскъпнаха в края на миналата година до 10%. Градът бе сред малкото населени места у нас, където тази тенденция е факт. В крайните квартали почти няма шанс да се намери жилище ново строителство под 450-500 евро за кв. м, а през 2012 г. се сключваха сделки за 380-400 евро за квадрат. В центъра пък средната цена е 600 евро. Повечето апартаменти, обявени за продан, намират новите си собственици до 2-3 месеца, а преди се е чакало над 6 месеца за подписване на договор. Жилищният пазар е активен, тъй като от една страна цените са разумни, а от друга страна купувачите се страхуват от ново поскъпване и бързат да сключат изгодна сделка.

Сърби и македонци с вили в Банско

Богати сърби от Белград изместиха руснаците в търсенето на апартаменти в курортите Банско и Разлог. Активни на пазара са и заможни македонци, и нашенци. По-малко са руснаците заради кризата в родината им и поскъпването на еврото спрямо рублата. На практика за руските клиенти имотите са поскъпнали с около една четвърт. "През отпускарския месец август бяха сключени над 30 сделки. Половината са със сърби и са най-вече за апартаменти в Банско, които са били собственост на англичани и ирландци. Сега се препродават на 2-3 пъти по-ниска цена", твърди Атанас Бутилов, собственик на агенция за недвижими имоти "Кас Пропъртис" в курорта. По-заможните сърби броят по 40 000-50 000 евро за апартаменти, които са поне 70 квадрата. Други дават по 30 000-35 000 евро за жилища от 40-50 квадратни метра. Цената зависи от локацията и от екстрите на сградата. Добрата новина за купувачите е, че собствениците на апартаментни комплекси свалиха значително цените. Квадратният метър в повечето сгради върви по 400-500 евро, а те са и в близост до начална станция на лифта. Преди 7-8 години тези жилища вървяха между 1000 и 1500 евро за кв. метър. Имоти, които са далече от лифта, се предлагат и по 300 евро за квадратен метър. Сключват се сделки за 12 000 евро за студиа до 35 кв. м. "Наскоро студио, което през 2009 г. бе купено за 58 000 евро, бе продадено на сърбин само за 22 000 евро. Българи също сключват сделки, но са малко", казва Бутилов.

В Сандански пазарът на имоти разчита основно на руснаци. Но след проблемите в Русия сделките са кът. Идват братушки с най-много 30 000-35 000 евро за двустайни апартаменти. Според брокерите има огромна ниша на пазара на имоти. Налице е огромно търсене от богати руснаци на селски къщи, които обаче са модерни и са строени скоро. Готови са да дадат до 100 000 евро за такива имоти, но проблемът е, че няма предлагане. "Почти невъзможно е да се намери голяма селска и модерна селска къща, която да е с добра локация и в селището да има всички необходими комуникации", допълват брокерите.

Недвижимите имоти в Благоевград поскъпнаха в края на миналата година с до 10%. Градът бе сред малкото населени места у нас, където тази тенденция е факт. В крайните квартали почти няма шанс да се намери жилище - ново строителство, под 450-500 евро за квадратен метър, а през 2012 г. се сключваха сделки за 380-400 евро за квадратен метър. В центъра пък средната цена е 600 евро на квадратен метър. Повечето апартаменти, обявени за продаване, намират новите си собственици в рамките на 2-3 месеца, а преди се е чакало над 6 месеца за подписване на договор за покупко-продажба. Жилищният пазар е активен, тъй като от една страна цените са разумни, не са надути, а от друга страна купувачите се страхуват от ново увеличение на цените и бързат да сключат изгодна сделка.

Пловдив
Оживление ще има напролет

Пловдивски брокери очакват сделки през пролетта. Сделките обаче няма да скочат веднага И в момента има раздвижване на продажбите в рамките на около 11 %. Проверка на "Стандарт" в няколко пловдивски агенции за недвижими имоти показа, че има скок в цените на жилищата, които през последните години на криза рязко бяха поевтинели. Другата тенденция е, че покупките все по-често стават с лични спестявания. В момента квадратът на жилищата в Пловдив масово се търгува между 340 и 500 евро. Нов монолит 49 кв. м в новоизграждаща се луксозна сграда в "Кючук Париж" се предлага на цена от 17 000 евро. Същият апартамент в центъра е поне 25 000 евро. Панелка с тези размери струва около 15-16 хил. евро, като за екстри се броят PVC дограма и паркет. Най-скъпо вървят тухлените жилища между 66 и 75 кв. м. Цената им е между 29 и 35 хиляди евро. Жилища в завършен вид в нова кооперация се търгуват за 450-470 евро на квадрат. На груб строеж цените падат до 340 евро. Големите жилища се продават единствено, ако са в центъра, където цената им може да стигне до 80 000 евро. Обикновено в цената е включен и гараж. Това е изискване от страна на клиентите. Продължава търсенето на парцели и къщи в близките до Пловдив села. В Родопската яка - Марково, Белащица, Брани поле и Първенец продавачите държат цените високи и не се пазарят, защото клиенти има. В момента в т.н. пловдивски Бевърли хилс има и малки комплекси от затворен тип, в които апартаментите стигат до 150 000 евро. Към тях имало интерес от страна на руснаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай