На нюйоркската се въртят 169 млрд. долара

На нюйоркската се въртят 169 млрд. долара | StandartNews.com

Основният индекс на БФБ-София отчете изключителен ръст през миналата 2013 г.

Тогава SOFIX регистрира скок на годишна база в размер на 43%. Тази тенденция се запази и през настоящата 2014 г., като ръстът от началото на годината достига 22%. Това превръща родната борса в една от най-бързо растящите в света. Въпреки тези позитивни новини реално постигнатият двуцифрен ръст се дължи на доста ниската база, от която стартира родната борса. В последните години дневните обороти рядко надхвърлят 1 млн. лева. Така например в рамките на последната петъчна търговия отчетеният оборот на БФБ бе малко под 800 хил. лева.

За сравнение, на фондовата борса в Букурещ миналата седмица бе отчетен ден с дневен оборот от 242 млн. евро. Среднодневни обороти от 150 млн. евро за борсата в Атина не са нещо ново. Белградската фондова борса може би се доближава най-много до родната, но и там среднодневните обороти са по-високи спрямо настоящите в България. През април там се завъртяха 27,8 млн. евро. От гледна точка на капитализация, БФБ отново не може да предложи нещо впечатляващо. Най-голямата годишна капитализация БФБ отчита през 2007 г. - 28,9 млрд. лева. За сравнение, пазарната капитализация на Атинската фондова борса към края на 2010 г. достига 60 млн. евро. Най-голямата борса в света - в Ню Йорк, към края на миналата година отчита капитализация от фантастичните 16,6 трилиона долара. Среднодневният оборот през миналата година там е 169 млрд. долара.

Първите български акции са от 1864 г.

* 50 години преди официалното създаване на фондова борса в България се появяват първите български акции. Това се случва през 1864 година, когато в Цариград възниква Българското търговско параплувно дружество "Провидение". Смята се, че именно на това дружество принадлежат и първите български акции.

* Първият Закон за борсата в България е приет през 1907 година. Целта на документа е да регулира структурата и дейността на фондовите и стоковите борси в страната.

* 7 години по-късно с указ 7 на цар Фердинанд се дава зелена светлина за учредяването на първата фондова борса в България - Софийска фондова борса. Според указа тази институция е "тържище, където се срещат членове на борсовата корпорация и борсови посредници за покупка и продажба на публични и частни ценни книжа". Въпреки че указът е подписан на 15 април 1914 година, за рождена дата се смята официалното му обнародване в Държавен вестник, което става на 1 май същата година. По нов стил тази дата се пада на 14 май. Като учредител на фондовата борса в България се посочва Софийската търговско-индустриална камара. Въпреки ентусиазма около новата институция у нас едно събитие кара вниманието на обществото да се насочи в друга посока - избухването на Първата световна война. Така въпреки раждането на фондовата борса реалната търговия стартира години по-късно.

* Софийската фондова борса стартира своята реална дейност в началото на 1918 година. Първоначално на нея се търгуват акциите на 21 дружества. Интересно е да се отбележи, че държавата е участвала във фондовия пазар с облигации в размер на 745 млн. лева. През посочената 1918 година борсата регистрира 85 сесии с общ оборот от 34 млн. лева.

* В края на 1925 година борсата е затворена поради липса на достатъчно сделки. Това обаче трае само три години и през 1928 г. борсовите операции са подновени.

* Втората световна война също оставя негативен отпечатък върху активността на българската фондова борса, като реално повечето сделки се сключват извън нейните рамки. Така се стига до паметната дата 9 септември 1944 година, която води след себе си плановата икономика. Борсовата търговия е прекратена три години по-късно през 1947 година със закриването на Софийска фондова борса.

* След смяната на режима необходимостта от капиталов пазар излиза на дневен ред. Така през 1991 г. се създава Първа българска фондова борса. Зад идеята стоят Виктор Папазов и Никола Чонков. Началният капитал на новооткритата фондова борса възлиза на 10 млн. лева и е от няколко фирми, свързани с бизнесмена от прехода Илия Павлов.

* До 1995 година у нас започват да функционират 20 различни капиталови пазара в условия на почти нулева регулация. Това се променя през 1995 година, когато държавата въвежда и конкретни изисквания към този вид дейност. Така през 1997 година, след обединение на малките борси, се създава и Българска фондова борса-София. Три години след това се появява и първият български представителен индекс SOFIX.

ДЕБЮТИТЕ

1997 г.
Първа търговска сесия. Първата сделка е за 26 975 акции на "Компания за инженеринг и развитие". Продавач по нея е Евър АД, а купувач е Обединена Българска Банка.

1999 г.
Първата емисия облигации стартира търговия на БФБ-София в новия сегмент "Облигационен". Това е емисия корпоративни облигации на ПроСофт, като мениджър на предлагането е ЕЛАНА АД.

2001 г.
Обявява се първото значимо търгово предлагане на БФБ: Солвей Шишеджам Холдинг АГ - Виена, отправя търгово предложение за акциите на Солвей Соди на цена от 13 лв./бр.

2002 г.
Осъществява се първото увеличение на капитал с търгуеми права от Свилоза АД.

2003 г.
Състои се първото обратно изкупуване на БФБ-София, осъществено от Албена АД. Инвестиционният посредник по изкупуването е Булброкърс.

2004 г.
Първото първично публично предлагане на акции на БФБ-София. То е на интернет компанията Инвестор.БГ, като чрез него привлича 1,07 млн. лв. от около 300 инвеститори.

2006 г.
Появяват се първите големи първични публични предлагания, които дават стимул за бум на IPO-та в България. Първото голямо IPO е на Химимпорт.

2008 г.
БФБ-София въвежда системата за търговия Xetra, собственост на Дойче Бьорсе.

КОМЕНТАРИ

Капиталовите пазари са ключ за устойчив растеж

Иван Такев, изпълнителен директор БФБ

Единствено целенасочените политики в посока повишаване на ефективността на бизнеса, формиращ икономиката на една държава, са ключът пред устойчивия й растеж. Капиталовите пазари по целия свят отдавна са доказали, че са основен елемент на тези политики. Осъзнаването на важността им в България преди 100 г. и възникналата още тогава необходимост от осигуряването на ефективна алтернатива за финансиране на бизнеса говори само за едно нещо - че историята е източник на мъдрост. И ако не поглеждаме и назад, то ние ще продължаваме да правим едни и същи грешки.

Да бъдем оптимисти, имаме потенциал

Малките фирми също трябва да имат шанс

Бистра Илкова, бивш изпълнителен директор на БФБ

Създаването на борсата е било продиктувано от нуждите на бизнеса. В най-новата ни история за съжаление борсата не е мястото за алтернативно финансиране на бизнеса, но се надявам, че очакваната приватизация и интеграцията с големи развити капиталови пазари ще допринесе за по-благоприятно развитие. Надявам се малките и средни предприятия също да имат достъп до алтернативно финансиране чрез капиталовия пазар. В момента те са извън него. Надявам се приватизационната процедура да се случи бързо, защото интеграцията също изисква време. Ние имаме много добра база - инфраструктура, законодателство, регулаторни органи, играчи на пазара. Просто те трябва да бъдат натоварени с бизнес. Надявам се борсата да заеме мястото, каквото беше преди години, когато тя бе с най-голям принос за развитието на икономиката.

Котировките ни са на 5000 терминала

Виктор Папазов, бивш председател на съвета на директорите на БФБ

Няколко са паметните моменти в историята на фондовата борса в България: 1. Началото на 9 ноември 1991 със създаването на Първа българска фондова борса. 2. 1996 г., когато борсите в Пловдив, Русе, Велико Търново и Варна се вляха и обединиха в ПБФБ и се създаде БФБ АД. 3. Преминаването ни към търговската платформа XETRA на Дойче бьорсе. Това отвори българския пазар към света и го направи част от Европа. За жалост финансовата криза през 2008 г. предотврати следващата стъпка от интеграцията - БФБ да стане част от групата на Дойче бьорсе. Технологично БФБ е в отлично състояние. Използваме една от най-добрите платформи за търговия. Благодарение на нея котировките на българския пазар се виждат на 5000 терминала в света. Продължавам да смятам, че нашата борса трябва да се интегрира в някоя от европейските пазарни обединения. Като самостоятелна единица в глобалния фондов пазар ние нямаме особена перспектива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай