На фона на скандалите: Биткойн се изстреля нагоре. Защо

Анализаторите отчитат редица фактори, включително и свързани с лихвите

На фона на скандалите: Биткойн се изстреля нагоре. Защо | StandartNews.com

Биткойн започна 2023 г. изключително добре, като цената на най-големия цифров токен в света се повиши приблизително с 26% от началото на януари досега. В събота тя надхвърли 21 000 долара за първи път от два месеца и въпреки че остава далеч от рекордните 68 990 долара, достигнати през ноеврми 2021 г., дава повод за известен оптимизъм сред играчите на пазара, пише CNBC в свой анализ, цитиран от economic.bg.

Ралито през януари идва след една мрачна 2022 г., белязана от сривове и скандали в криптоиндустрията, като този с FTX. Традиционните финансови пазари пък реагираха негативно на действията на централната банка, подертавайки едно цялостно негативно настроение.

Що се отнася до новогодишния ръст на биткойн, анализатори казват, че зад него стоят редица фактори, включително повишаващата се вероятност за намаляване на лихвените проценти. Отбелязват също и покупките от големи купувачи, известни като „китове“.

Нова година, нова парична политика?

Инфлацията се охлажда, а икономическите индикатори предполагат забавяне на икономическата активност в САЩ. Това вдъхна оптимизъм у търговците, че Федералният резерв може да промени или поне да смекчи стратегията си за повишаване на лихвените проценти.

Миналата седмица новите данни за инфлацията в САЩ показаха умерено забавяне, като индексът на потребителските цени се понижи с 0.1% през декември на месечна база.

„Изглежда, че биткойнът отново е в синхрон с макроданните, тъй като инвеститорите пренебрегват срива на FTX“, коментира Джеймс Бътърфил, ръководител на изследванията във фирмата за управление на цифрови активи CoinShares, пред CNBC.

По думите му най-важните макроданни, върху които се фокусират инвеститорите, са слабият PMI при услугите и тенденцията към намаляване на заетостта и данните за заплатите. Това, съчетано с низходяща тенденция при инфлацията, доведе до подобряване на доверието.

Перспективата за по-разхлабена парична политика на фона на по-слаби макро данни и ниски оценки е това, което доведе до това рали.“

Федералният резерв вдигна лихвените проценти по заеми седем пъти през 2022 г., тласкайки рискови активи като акции – и по-специално акции на технологични компании – към срив. През декември референтният процент на средствата на банката се увеличи до 4.25%-4.50%, достигайки най-високото си ниво от 2007 г.

Биткойнът, от своя страна, е въвлечен в пазарната драма около лихвите по кредитите, тъй като все повече се разглежда от инвеститорите като рисков актив.

Поддръжниците по-рано говориха за потенциала на биткойн да служи за хеджиране във времена на висока инфлация. Той обаче не успя да постигне тази цел през 2022 г. и вместо това падна с повече от 60%, докато САЩ и други големи икономики се бориха с по-високи лихви и разходи за живот.

Юя Хасегава, анализатор на криптопазара в японската крипто борса Bitbank, каза в бележка от 13 януари, че ситуацията „ражда надежда сред участниците на пазара, че Федералният резерв ще забави още повече темпото на повишаване на лихвите“.

За момента Фед дава знаци, че ще поддържа високи лихвени проценти. Въпреки това някои играчи на пазара се надяват, че централните банки ще започнат да облекчават темпото на повишаване на лихвите или дори да ги намалят. Някои икономисти прогнозират, че намаляването на лихвените проценти от Фед може да се случи още тази година.

Причината е, че освен инфлацията централните банкери преценяват и риска от рецесия.

Около две трети от водещите икономисти, анкетирани от Световния икономически форум, смятат, че през 2023 г. е вероятно да има глобална рецесия през 2023 г., става ясно от проучване, публикувано от организаторите на Давос в понеделник.

Щатският долар също се понижи, като зелените пари паднаха с 9% спрямо кошница от валути, използвани от търговските партньори на САЩ през последните три месеца. По-голямата част от биткойните се търгуват срещу долари, което прави по-слабата валута по-добра за биткойн.

Виждаме, че доларът се катери, инфлацията намалява, повишаването на лихвените проценти се забавя – всичко това сочи, че пазарите стават по-рискови през следващите няколко месеца“, отбеляза Виджай Айяр, вицепрезидент по корпоративно развитие и международни отношения в криптоборсата Luno.

„Китовете“ купуват биткойн

По-големите купувачи на цифрови монети, известни като „китове“, може да са водещ фактор в последното рали на биткойн, според Kaiko.

Фирмата за данни коментира в Twitter, че обемите на търговията са се повишили от средно 700 долара на 8 януари до 1100 долара в понеделник на криптоборсата Binance, което показва подновено доверие в пазара от страна на „китовете“ (б.р. – инвеститори, натрупали много големи количества биткойн).

Скептиците по отношение на цифровите валути казват, че това прави пазара податлив на манипулация от няколко инвеститори. Най-съсатоятелните 97 адреса на биткойн портфейли представляват 14.15% от общото предлагане, според финтех фирмата River Financial.

През декември Карол Александър, професор в университета в Съсекс, каза пред CNBC, че биткойн може да стане свидетел на „управляван бичи пазар“ през 2023 г., при който цената ще се движи към 30 000 долара през първото тримесечие и може да достигне 50 000 долара през втората половина. Тезата ѝ бе, че със свиването на обемите на търговия и изключително високото ниво на страх на пазара китовете ще се намесят, за да подкрепят пазара.

Биткойн добивът става по-труден

Спадът в цените на битокйн отблъсна някои „миньори“. Копачите, коитоизползват енергоемки машини за проверка на транзакции и „изсичане“ на нови монеит, бяха притиснати от срива на курса и покачването на разходите на енергията.

Това исторически е добър знак за биткойн, според Айяр. Идеята е, че тези участници натрупват огромни купчини цифрова валута, което ги прави едни от най-големите продавачи на пазара. Благодарение на „миньорите“, които се освобождават от притежанията си, за да изплатят дългове, се премахва голяма част от съществуващия натиск за продажба на биткойн.

Наскоро обаче степента на трудност в мрежата на биткойн се увеличи, посочват анализаторите. С други думи, това означава, че се използва повече изчислителна мощност, за да се пуснат в обращение нови токени. Трудността при копаене достигна рекордните 37.6 трилиона хеша или опита, за да се намери валиден биткойн блок и да се добави към блокчейна.

Трудността при копаене на биткойни е мярка за това колко трудно е да се създаде следващият блок от транзакции“, обясни Маркус Сотириу, пазарен анализатор в брокера на цифрови активи GlobalBlock, в бележка от понеделник.

Предстоящото „разполовяване“

Междувременно обаче вниманието се приковава в предстооящите събития в крипто календара. До т.нар. „разполовяване“ (разделянето наполовина на възнаграждението от добиването на един биткойн) остава една година – събитие, което вълнува особено много криптоинвеститорите. Теорията гласи, че то се отразява положително на цената, тъй като е свързано с намалявана на предлагането.

Има признаци, че това може да е началото на нов цикъл за биткойн, както обикновено се случва около 15-18 месеца преди разполовяването“, посочи Айяр.

Следващото преполовяване е планирано да се случи някъде между март и май 2024 г.

Въпреки това Айяр предупреди: „В този момент ние сме в територия на свръхкупуване и следователно определено можем да видим спад.“ Цените може да се понижат, ако биткойнът затвори под 18 000 долара през следващите няколко дни, добави той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай