Мярката 60/40 още 2 месеца, държавата дава повече

Насочват подкрепата към конкретни бизнеси

Мярката 60/40 още 2 месеца, държавата дава повече | StandartNews.com

Мярката 60/40 , с която държавата поема 60% от заплатите и 60% от осигуровките на работниците, ще продължи още поне два месеца. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ. Нещо повече – държавата има готовност за още по-голямо участие в мярката. В момента се обсъжда това, съобщи Дончев. Бизнесът поиска схемата да бъде променена на 80/20. Ще има и допълнително таргетиране на мярката към конкретни бизнеси, обеща вицепремиерът.

1000 компании вече са се възползвали от мярката 60/40. Така 136 000 души са запазили работните си места. Това не е скептична реакция, а интерес, отговори с цифри Дончев на упреците от страна на бизнеса, че мярката не е достатъчно ефективна. Тя не е масова, не е за 80 % от компаниите, тя е за тези, които изпитват затруднения и с нейна помощ ще продължат да развиват дейността, си, обясни вицепремиерът.

Тръгват две грантови схеми. По първата, която е за 173 милиона лева, микро и малки предприятия ще получават грантове от 3 до 10 000 лв. Втората е за 170 млн. лв. и е за средноголемите фирми.

Администрацията трябва да понесе солидарно с бизнеса тежестта на кризата, изрази мнението си Томислав Дончев. И съобщи, че от началото на извънредното положение са спрени всички допълнителни възнаграждения на чиновниците. Самият той, който какво цялата изпълнителна власт работи без заплата, живее от спестяванията си. Смятам обаче, че не бе редно зам.-министри, съветници и експерти също да остават без заплати, каза Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай