"МТГ Делфин" строи кораб за агенцията за р. Дунав

"МТГ Делфин" строи кораб за агенцията за р. Дунав | StandartNews.com

"МТГ Делфин" ще построи нов кораб за Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД). Агенцията в Русе е сключила договор за поръчка на кораб за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на Дунав, похвалиха се оттам, но отказаха да съобщят кой е изпълнител на поръчката.

От ИАППД уточниха, че плавателният съд ще е на стойност 5.150 млн. лв. без ДДС и ще се строи по проекта FAIRway Danube, финансиран по Механизма за свързване на Европа. Срокът за строителството на кораба е една година. След проучване "Стандарт" установи, че поръчката на ИАППД е била спечелена от известната варненска корабостроителна компания "МТГ Делфин".

Специализираният кораб ще поставя шамандури, които ще указват границите и направлението на фарватера, ще ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци по реката. С новия кораб ИАППД ще актуализира навигационната обстановка и ще обновява електронно-навигационните карти на Дунава.

Основната цел на проекта FAIRway Danube е да хармонизира поддържането на фарватера по протежението на р. Дунав от Австрия до Румъния. По проекта ще бъде доставен и проучвателен кораб и 9 автоматични хидрометеорологични станции за най-критичните участъци по реката. Общият бюджет на проекта е 7 млн. евро, от които 15% - родно финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай