Млякото пътува 2 часа от обора до щанда

Млякото пътува 2 часа от обора до щанда | StandartNews.com

Вдигат двойно количествата за директна продажба на продукти от фермите

Най-много два часа може да пътува млякото, предназначено за директна продажба от фермера на крайни потребители. Това гласят промени в Наредба 26 за директните доставки на малки количества хранителни продукти, които са одобрени от Еврокомисията и предстои да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Промените предвиждат увеличение на количествата продукти, които могат да се предлагат от самите стопани.

Така суровото краве мляко скача повече от двойно до 150 000 кг годишно. При овчето, козето и биволското мляко също има увеличение. Дребните стопани ще могат да продават 60%, а не 35% от месечния млеконадой, а тези с над 50 животни - 50 на сто от добитото мляко. От 500 на 1000 скача седмичният брой на яйцата, които могат да се продават директно на краен потребител. При това стопаните не са длъжни да ги маркират така, както са задължени да правят, ако продават в магазините. Пчеларите вече ще могат да продават директно не само мед, но и пчелен восък, млечице и други пчелни продукти.

Вдига се и количеството риба и дивеч, което може да бъде предлагано на краен потребител. За да продават обаче, трябва да имат регистриран в Агенцията по храните обект. Може да се ползват собствени обекти на фермите или пък мобилни витрини или мобилни мандри, които са под надзора на инспекторите от Агенцията по храните, предвижда наредбата. Обнародването на наредбата беше едно от основните искания на земеделските производители, споделени по време на дискусията "Да! На българската храна", организирана наскоро от Българския медиен съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай