Митниците потвърдиха нарушенията в „Лукойл"

Митниците потвърдиха нарушенията в „Лукойл" | StandartNews.com

Бургас. Агенция „Митници" потвърди нарушенията в данъчния склад на „Лукойл България", с което опроверга съобщението на компанията, че всички уреди са монтирани. В последните складът беше във фокуса на скандал, при който митничари от Бургас бяха уволнени, а между ръководството на агенцията, рафинерията и съдебната власт прехвърчаха остри реплики. 

Заобиколни тръби

„Категорично се потвърди, че поставените уреди не са преминали метрологичен контрол, както и че те не предават информация към системите на Агенция „Митници". Само преди ден от "Лукойл" съобщиха, че независимият арбитър SGS - България потвърдил, че навсякъде са монтирани измервателни системи, които могат да предават данни в реално време към системата на Агенция "Митници".

Отново са установени тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите", съобщиха обаче още от институцията.

Заради тези тръбни отклонения от митниците заподозряха източване на гориво. Директорът на агенцията издаде заповед за отнемането на лиценза на склада, чието изпълнение обаче беше спряно от Административния съд в София. Продължава съдебното производство по същество, т.е. по самите предполагаеми нарушения.

Покана за разговор

Агенция „Митници" настоява „Лукойл България" да предприеме мерки за привеждане на данъчния склад в съответствие с изискванията на закона. От митническата администрация са поканили представители на компанията, за да ги информират за констатираните несъответствия. Институцията очаква „Лукойл" да ги информира в какви срокове могат да отстранят констатираните несъответствия, за да бъде приет съвместен график за проверки, се казва още в съобщението на митниците.

Заключенията от проверката са изпратени и до министъра на финансите.

Малко по-късно от "Лукойл България" обвиниха Агенция "Митници" в създаване на бюрократични пречки и обявиха, че смятат да сезират премиера. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай