Мислят ли руснаците за ваканции в чужбина? За момента не и у нас

Всички екскурзии до България са отменени от понеделник

Мислят ли руснаците за ваканции в чужбина? За момента не и у нас | StandartNews.com

Руските туристи са спрели да резервират екскурзии на фона на западните санкции, но туроператорите възлагат надежди на развитието на туризма в Близкия изток и Югоизточна Азия, съобщиха представители на бранша пред РИА Новости. От пресслужбата на туроператора "Интурист" съобщиха, че от няколко години заради пандемичния коронавирус на практика не се продава нито една европейска дестинация, а напоследък това са само България, Унгария и Норвегия. "За балтийските държави и Италия, които също затвориха, просто нямахме време да започнем продажби, защото всичко беше в самото начало. Що се отнася до България, в момента изпращаме последните туристи през Истанбул. Всички екскурзии до тази страна ще бъдат отменени от понеделник (28 февруари), а летните почивки също ще бъдат отменени с пълно възстановяване на сумата за руските туристи", уточниха от туристическата компания, пише БГНЕС.

 "Резервациите за екскурзии до Египет и Турция са спрени, мнозина се страхуват от ограничителните мерки и се страхуват да летят. Има много отменени резервации - 20-30%", казва Артур Мурадян, генерален директор на туроператора Space Travel. "Сега има абсолютно затишие, защото хората трябва да преосмислят всичко. Освен това сега е извън сезона и продажбите на почивки с отпътуване на следващите дати са в застой. Хората не купуват нищо. Надяваме се, че туристите все пак ще започнат да резервират екскурзии. Вярно е, че Западът е затворен, но Югът и Югоизточна Азия са отворени", казва Игор Блинов, директор за развитие на туристическите агенции в OnlineTur.ru. Мурадян се съгласява с него: "Докато Близкият изток и Югоизточна Азия са отворени, ситуацията не е оптимистична, но не е и критична. Обемът на анулираните екскурзии и отменените планирани пътувания до отворените страни ще стане ясен през следващите дни, но вече е ясно, че 50% от изходящите пътувания ще спрат въпреки отворените страни. Разрешихме полети до Китай, увеличихме броя на полетите до Тайланд. Виетнам също не е далеч. Турция, Египет и Северна Африка не съобщават за затваряне. Надяваме се, че всички те ще останат отворени и туроператорите ще насочат вниманието си към тези региони. Надяваме се, че няма да се случи нищо по-глобално", каза той.

Последствията от санкциите

След като официално ЕС обяви забрана за всички руски самолети да влизат в европейско въздушно пространство, руският държавен авиопревозвач "Аерофлот" обяви, че преустановява полетите си до Европа.  "Аерофлот преустановява полетите на европейската маршрутна мрежа от 28 февруари 2022 г. до второ нареждане", заяви компанията на своя уебсайт. Досега Русия забрани полетите от редица държави като Великобритания, Латвия, Литва, Естония, Словения, България, Полша и Чехия. Същевременно Великобритания обяви, че обмисля възможността да забрани на руски кораби да влизат в британски пристанища като част от поредния кръг от санкции срещу Русия във връзка с операцията на Москва в Украйна. Британският ежедневник The Guardian съобщи това на уебсайта си, като се позова на говорител на кабинета на кралството. "Наясно сме, че има опасения, че в Обединеното кралство може да акостират кораби, свързани с Русия. Работим с ускорени темпове, за да изготвим списък с мерки за ограничаване на достъпа им", заяви говорител на британското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай