Минният бизнес е трети по заплати

Добивната индустрия прави 5% от БВП, 2000 лева е средната заплата

Минният бизнес е трети по заплати | StandartNews.com
  • Президентът награди Николай Вълканов и браншовата камара с почетен знак
  • Добивната индустрия прави 5% от БВП, 2000 лева е средната заплата

В периода на ковид минният бизнес се оказа трети по доходи - веднага след заплатите в IT-сектора и във финансовия бранш, на трето място по заплати се оказаха хората от добивната промишленост. Специалистите от минния бранш, чийто професионален празник бе на 18 август, деня на св. Йоан Рилски, са едни от хората, които и в годината на Ковид-19 дадоха поне пет на сто от Брутния вътрешен продукт на държавата. И едни от малкото, които не съкратиха работници.

"Минната индустрия е стабилна, благодарение на хората, които работят денонощно да я правят конкурентна и да осигуряват националната независимост на икономиката и енергетиката". Това каза президентът Румен Радев, присъства на националното честване на деня на миньора и на 30-годишната на Българската минно геоложка камара. Той връчи почетния знак на президента на председателя на сдружението проф. Николай Вълканов, който е собственик на "Минстрой холдинг".

Президентът каза още, че за тези 30 години от своето съществуване камарата е имала стандарти, начин на работа и конкурентоспособност.  Същевременно опазва здравето и живота на работниците.  Той поздрави миньорите с празника им като каза, че за него е чест да е сред тях - хора от една мъжка професия и индустрия, която е еталон на сила, характер и сплотеност, и е фактор за развитието на икономиката."Работата в пандемия и криза не е лека за никого. Някои от колегите ни се възползваха от мярката 60:40, особено в изолантните материали. Повечето от фирмите знаят, че ако затвориш едно находище за по-дълъг период, това е пагубно. Най-малкото, може да се наводни, и поради това трябва да работи, колкото и да са тежки условията", твърди Иван Митев, изпълнителен директор на Минно-геоложката камара. По неговите думи добивната промишленост и до момента дава 5 на сто от Брутния вътрешен продукт на държавата.

"Само за година въпреки ковид-кризата успяхме да увеличим средния доход на служителите си с около 10 на сто и той стана 2000 лева". Миналата година е бил 1800 лева. По време на ковида фирмите, които членуват в Минната камара, отделят поне 6 милиона лева за помощи на болници и на хора с коронавирус.

"Отделно от това подпомогнахме учениците, които са на дуално обучение в нашите училища, така че да се подготвят за практиката си". По думите на Митев проблем е липсата на желаещи да учат висше образование в тази сфера, когато са още на възраст да бъдат кандидат-студенти. По-късно обаче, когато вече работят, с удоволствие решават да продължат образованието си и бизнесът ги изпраща като свои стипендианти.

Рейтинговата система на българските университети също доказва, че в първите десет висши училища, където младите хора започват с високи заплати, е Минно-геоложкият университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай