Министърът на икономиката с новина, която чакаме от години

Запазва се оптимизмът за развитието на българската икономика

Министърът на икономиката с новина, която чакаме от години | StandartNews.com

Много скоро страната ни трябва да излезе от негативния списък за пране на пари. Тази надежда изрази министърът на икономиката Богдан Богданов в ефира на БНТ. Той добави още, че миналата седмица Държавната консолидационна компания е погасила своя кредит от над 126 млн. лева към Българската банка за развитие и в момента няма лихви, които да текат и няма държавни дружества, които са били заложени като обезпечение за този кредит.

Запазва се оптимизмът за развитието на българската икономика както през 2023 г., така и през тази година. Ръстът на Брутния вътрешен продукт ще надскочи този от м.г., който е около 1,8% и очакваме той да надвиши 2% и да се доближи до 3%, но това зависи от световната динамика, каза Богданов.

Очакваме положителен ръст на българската икономика и положителен ръст на инвестициите - нещо, което видяхме и през 2023 г. - отчетохме рекордни нива през последните 12-15 години., над 7 млрд. лева преки чуждестранни инвестиции за 11-те месеца на м.г., обясни Богданов.

По отношение на влизането на България в еврозоната през 2025 г., министърът каза, че трябва да продължим да се борим с високите инфлационни нива от миналата година и уточни:

"Видяхме, че инфлацията намалява. В момента сме на нива под 5%. това трябва да продължи и е един от основните критерий и остава единственият, който България не би изпълнила към момента. Основните ни усилия ще бъдат насочени натам. Целта е януари 2025 г., но ние трябва да се фокусираме и върху самия процес и да изпълним всички ангажименти, които са необходими."


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай