Министър с три ленти от нови обекти в Пиринско

Министър с три ленти от нови обекти в Пиринско | StandartNews.com

Десислава Танева откри парк, кула срещу пожари и пътища

Земеделският министър Десислава Танева направи рейд в Пиринско за откриването на три нови обекта. По обяд тя, кметът на община Банско Георги Икономов и управникът на Добринище Китан Галчев прерязаха трикольорната лента на ремонтирания парк в планинския град. На церемонията в зеления оазис на градчето присъстваха стотици местни жители и гости. Много майки с детски колички, баби и дядовци не пропуснаха водосвета и привествените думи на официалните лица.

„Бях на първата копка тук, сега не познах това прекрасно място. Нека имате повече гости, аз ще продължа да ви гостувам. Ако всички общини бяха като Банско, нямаше да стои въпросът колко средства ще загубим от европейските програми. Бъдете здрави и ползвайте тази придобивка", заяви министър Танева. Тя взе своето парче от трикольорната лента и я закичи на една от детските колички. „Да стане това детенце достоен българин", пожела тя.

„Сбъдна се желанието ни да имаме красив градски парк. Вярвам, че много гости ще го посещават, този кът вече е любимо място на всички. Благодаря на общинския кмет за спазеното обещание", каза кметът на Добринище Китан Галчев.

Градоначалникът на Банско Георги Икономов призна, че този проект е бил изстрадан. „Но Добринище заслужава точно такъв парк – прекрасен и уникален. Пазете го, защото той е на всички нас", подчерта кметът на Банско.

Паркът е построен с проект по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., който е на стойност 820 140 лева без ДДС.

Преди да пристигне в Добринище министър Танева откри една от деветте противопожарни кули по Програмата за развитие на селските райони, която се намира на 1710 метра надморска височина в Родопите. Съоръженията са в района на Югозападното държавно предприятие, в Пиринския край. Стойността е 4 милиона лева без ДДС. 5 от кулите са разположени по долината на река Места, а 4 по Струма. Те са вдигнати за превенция от пожари на 75 хиляди хектара горски територии. Кулите са стоманени и са високи 25 метра. Разполагат с високо технологично оборудване, зареждат се от акумулатори, за което помагат ветрогенератори и панели. Термокамера с обхват с радиус 5 км наблюдава района и оповестява, ако има пожар. На всяка кула има метеорологична станция, която показва скорост на вятъра, температурата, влажност на въздуха. Охраняват се с видеонаблюдение.

"Целта ни е да изградим националния единна информационна система за превенция срещу пожари. Имахме 80 налични кули, а сега още 9. Те покриват 11 процента от всички горски територии. За новия програмен период са предвидени 20 милиона евро, с които се надявам да покрием сто процента от горските територии", каза министърът. Благодарение на кулите имаме два пъти по-малко щети от пожари в сравнение с предходни. Засегнати са 19 хиляди декара гори, като в 1560 пожарите са били върхови. За съжаление само 4 процента от пожарите са от природата, всички други са заради човешка небрежност и малък процент умишлени човешки действия", обясни Танева.

В края на обиколката си в района тя откри заедно с кмета на община Разлог Красимир Герчев обект по проект „Подобряване на пътната и водопроводна инфраструктура в община Разлог" на стойност 5 837 266, 23 лева без ДДС. Извършена е реконструкция и рехабилитация на съществуващи общински пътища с обща дължина 7,970 километра, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Горно Драглище и с. Долно Драглище с обща дължина от 4.196 км. Основна дейност по проекта бе и реконструкция на над 4 километра вътрешна водопроводна мрежа на селата Горно Драглище и Долно Драглище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай