Милен Велчев за подводните камъни пред бюджета

Увеличението на дефицита спрямо тази година не прави добро впечатление, каза бившият финансов министър

Милен Велчев за подводните камъни пред бюджета | StandartNews.com

„Приоритетите, които залегнаха по време на преговорите за съставяне на правителство са правилни, но друг е въпросът дали всички те могат да бъдат вместени в бюджета“. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев. По думите му, самото увеличение на дефицита спрямо тази година не прави добро впечатление. Икономиката расте поне засега, но не изглеждала така в началото на годината, когато и самите ваксини не дали своя ефект. През тази година завършваме с един дефицит, който не е огромен, но следва всяко правителство да положи усилия по намаляването му в следващите години, стига икономиката да излиза от кризата, обясни Велчев пред БНТ.

Според него нищо страшно няма да се случи с такъв дефицит, но това залага един начин на мислене, при който дефицитите са нещо нормално. Това е само видимата част на айсберга, а невидимата за бюджета за следващата година съдържа неща, които не могат да бъдат планирани – за това какъв ще е ефектът на „Омикрон“, дали икономиката ще мине през затваряне.

Той посочи, че никой не може да очаква от новото правителство да намали пенсиите. Парите не идват от въздуха, а тях ще ги плащат не германците, а увеличените разходи ще ги плащат нашите деца. Не по-малко обезпокоително е не само нивото на бюджетния дефицит за следващата година, но и липсата на амбиция да бъде подобрен балансът в следващите години, изтъкна бившият финансов министър.

Във връзка с приемането ни в Еврозоната, Велчев не знае какво мисли обществото, но подозира, че ако хората се замислят за плюсовете и минусите, ще се съгласят с политическия елит. Инфлацията не е нещо, свързано с приемането в Еврозоната. Сега, без да сме в Еврозоната, инфлацията галопира и предимствата от влизането са сериозни, каза още Велчев.

Той добави, че недостатъците от едно членство в Еврозоната са липса собствена парична политика, но все още не сме проучили предимствата от присъединяването, което трябва да стане до 2 години.

За Милен Велчев е важно да има правителство, защото един кабинет може да работи нормално, когато се приема неговата законодателна програма в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай