Събота,

Междубанкови преводи за час, но колко ще струват?

От: Стандарт -
986
Междубанкови преводи за час, но колко ще струват?
A
A
A

От февруари междубанковите преводи ще се отразяват в рамките на един час. В момента за толкова бърз превод се плаща допълнително като това струва повече на фирмите.

От БНБ уверяват, че банките повече няма да имат основание допълнително да таксуват бързите трансакции, съобщава sega.bg.

В момента разплащанията стават три пъти дневно през системата БИСЕРА и ако са преведени в следобеден час, може да пристигнат едва на следващия ден. За извършване на незабавен превод е системата RINGS, ползването на която се заплаща допълнително.

С промените преводите ще стават през Единната зона за плащания в евро (SEPA). На практика платежните нареждания ще се изпълняват 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината.

Засега плащанията към бюджета са изключени от нововъведението. Там левовите трансакции ще преминат в SEPA на по-късен етап.

Въпреки това улеснение банковият превод ще струва пари, както и в момента. Тегленето и внасянето на пари на каса в банковите офиси по традиция е в пъти по-скъпо от онлайн банкирането.

От началото на годината в допълнение редица банки отново увеличиха събираните от тях такси. По данни на БНБ тегленето на пари от банкомат на банката, от която е издадена картата, средно струва 25 ст., а от чужда банка – 1.15 лв. Когато това се прави на гише, услугата струва средно за пазара 2.81 лв., или 0.41% от теглената сума, като минимално се плащат 3.50 лв.

По данни на БНБ за 11-те месеца на изтеклата година банките са получили нетен доход от такси и комисиони за 1.12 млрд. лв., а за цялата 2020 г. по тази линия са дошли 1.04 млрд. лв.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com