Метанът скача с 30 ст.

Хазната ще събере 50 млн. лв. от повишаването на акциза за горивото

Метанът скача с 30 ст. | StandartNews.com

Метанът за автомобилите ще поскъпне с 30 ст. на килограм от 2014 г. заради вдигане на акциза. Така времето на евтиния метан изтича след броени месеци.

Повишаването на акциза се прави заради изискванията на ЕС и е заложено в средносрочните прогнози на Министерството на финансите. Предвижда се акцизът за природния газ, използван като моторно гориво, да се повиши от сегашните 85 ст. на 5,10 лв. на гигаджаул от 1 януари 2014 г. Това представлява повишаване на акциза с 25 ст. на килограм. Като се добави и ДДС-то, реално цената на метана ще скочи с 30 ст. за килограм. Така, ако цените на горивата за автомобилите се запазят приблизително същите както в момента, за килограм метан от следващата година ще плащаме между 2,13 и 2,32 лв. Ще бъде вдигнат и акцизът за природния газ, използван за отопление - от 0,10 лв. на 0,60 лв. на гигаджаул. Това обаче ще увеличи цената на горивото за отопление само с около 3,5 ст. на килограм. От повишаването на акциза за метана се очаква в държавната хазна да влязат допълнително около 50 млн. лв. Тези пари ще бъдат платени от шофьорите, които карат на метан. По отношение на останалите акцизи не се предвиждат промени до края на 2016 г., които да се налагат от членството ни в ЕС.


Запазване на ставките на останалите данъци до 2016 г. включително предвиждат от Министерството на финансите - 10% корпоративен данък и 10% данък върху доходите на гражданите, 15% налог за едноличните търговци и 20% ДДС, с изключение на настаняването в хотели, където ДДС е 9%. Екипът на служебния министър на финансите Калин Христов не предвижда промени и в осигуровките до края на 2016 г. Дали обаче тези налози ще се запазят ще зависи от следващия парламент и правителството, което ще се сформира след изборите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай