Мечтаната заплата! Най-студеният град би София

Голямо разместване в класацията

Мечтаната заплата! Най-студеният град би  София | StandartNews.com

Най-високата средна заплата в България отдавна не е в София. Изненадата в последния анализ на Института за пазарна икономика е, че освен Челопеч, който традиционно оглавява класацията, и най-студеният град у нас бие столицата по възнаграждения. Тя не влиза в топ 3.

Най-високата заплата у нас е в община Челопеч – близо 3400 лева, следвана от община Козлодуй - 2 949 лева, а на трето място е община Кнежа с 2 813 лева, показва ĸapтaта нa зaплaщaнeтo пo oбщини пpeз 2022 година нa Инcтитyтa зa пaзapнa иĸoнoмиĸa, съобщава pariteni.bg.

Първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури.

На четвърта позиция е Столична община (2475 лв.), следвана от общините Раднево (2450 лв.), Пирдоп (2440 лв.) и Гълъбово (2260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2156 лв.), Панагюрище (2050 лв.) и Божурище (1925 лв.).

Къде са най-високите заплати в страната?

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района, посочват от ИПИ.

В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната.

Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, известна досега с факта, че е градът, в който се отчитат най-ниските зимни температури. В Кнежа обаче има силно развито зърнопроизводство. В общината е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г.

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община - 2475 лв. (4-то място в страната), община Варна - 1642 лв. (17-то място в страната) и община Пловдив - 1584 лв. (22-ро място в страната). Отново наблюдаваме силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай