Маврудът ни тръгва за Канада

Розето и пенливото ни вино са най-добрите на Балканите

Маврудът ни тръгва за Канада | StandartNews.com

София. Типичните български вина скоро ще отпътуват за Канада. Пратеници от Отава си харесаха родните напитки по време на втория Балкански винен форум, който се проведе в столицата между 16 и 19 май. Това съобщи организаторът на събитието Галина Нифору.

Канадските експерти са се впечатлили от типичните български сортове и особено от мавруда по време на първата търговска дегустация, организирана в рамките на винения форум. Ако нашите производители и търговците зад океана успеят да се договорят, скоро родните вина ще завладеят цяла Северна Америка. Първо интерес към тях проявиха от САЩ. Големи пазари на родни гроздови напитки в момента има в Ню Йорк и Чикаго, а вериги магазини искат да поддържа постоянна колекция от наши вина, съобщиха от избите ни. САЩ и Канада обаче са големи пазари и имаме още много да работим, за да ги покорим напълно, коментират още производителите. Освен от Северна Америка интерес към родните напитки са проявили и шведи, белгийци и италианци, които специално са заявили участие на тазгодишния Балкански винен форум.

Въпреки че чуждите гости останаха впечатлени от българските напитки, много трофеи от конкурса отнесоха и комшиите ни от Македония. Между топвината се наредиха и две български изби. Те грабнаха Балканските трофеи за пенливо вино и розе. Със златни, сребърни и бронзови медали пък се окичиха почти всички напитки от сериите Ин соло, Пагане и Електа на "Вила Любимец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай