Мастър планове дават ясна картина на водния сектор

Мастър планове дават ясна картина на водния сектор | StandartNews.com

Добрич. До края на годината трябва да са готови мастър плановете за водния сектор в страната, съобщи в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й така ведомството ще има пълен анализ на нуждите по региони и области какви точно са нуждите. "На базата на един много детайлен анализ ще знаем каква е необходимостта във всеки регион - реконструкция ли нова вик инфраструктура и пречиствателни станции от друга страна и не на последно място ще се определят приоритетно местата в страната, където трябва да се изградят нови язовири за питейна вода", каза Павлова. Тя подчерта, че следващата година, подготвяйки и новото финансиране по програма "Околна среда", включително, и средствата, които страната има със заем от Световна банка, ще дадат възможност за по-големи инвестиции във ВиК сектора.

"Ние искаме да окрупним водния сектор, което означава, ако са 28 области - да направим 28 водни обособени територии и на една обособена територия да има само едно ВиК, което да управлява", допълни министърът.

Анализът на министерството показвал, че ВиК - Добрич не е в добро състояние, като според нея, не би могло да се говори за балансирана цена на водата в Добрич и областта, защото тя се добива гравитачно. Павлова я е убедена, че окрупняването на водния сектор и преструктурирането му ще може кардинално в дългосрочен план да бъдат решени проблемите.

В момента министерството залага три нови язовира - Пловдивци, Нейковци и Луда Яна, като след обстойния анализ ще се видят нуждите за строежа и на други язовири за питейна вода.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай