Масово купуват кеш луксозни жилища

6 от 10 сделки са такива

Масово купуват кеш луксозни жилища | StandartNews.com

Всеки шест от десет жилища в средно високия и високия сегмент на пазара през 2020 г. са били платени в брой със собствени средства

Делът на купените по този начин баровски имоти в общия брой сделки бележи значителен ръст от почти една пета, спрямо 43 на сто година по-рано, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Основен фактор за това тяхно решение е коронакризата, когато се появиха и прогнози за висока хиперинфлация, пише Монитор.

"По-високата безработица, каращо част от домакинствата да отложат плановете си за покупка на жилище. Хората с пари обаче купуват имот и по този начин да защитят стойността им от инфлация. В условията на криза винаги се е по-висок делът на сделките платени с готови пари“, смятат експертите.

Въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията броят на сключените сделки през 2020 г. е сходен с този през 2019 г. Най продаваните типове имоти са къщи и апартаменти с две или три спални.

Освен големината на помещенията по-голяма тежест добиват наличието на допълнително пространство, което да се обособи за работа или кабинет, както и партерна тераса, двор, градина към имота.

Наред с основните изисквания при избор на жилище като квартал, зелени площи все по-голямо внимание се отделя на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство, както и на видовете услуги, включени в поддръжката на комплекс.

Средната продажна цена на апартамент с две спални е между 145 и 180 хиляди евро.

Апартаментите с три спални се продават на цена между 210 хил. и 250 хил. евро. Цените на къщите от редови тип са между 250 хил. и 420 хил. евро, а на самостоятелните къщи – от 450 хил. евро.

Наемите на апартаменти с две спални вървят между 950 и 1200 евро, а на тези с три спални – между 1300 и 1600 евро

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай