Масови фалити на хотели и механи в Банско

Масови фалити на хотели и механи в Банско | StandartNews.com

Банско. След официалното закриване на активния зимен сезон в Банско много от хотелите и механите се оказаха с огромни дългове. Някои вече се смятат за фалирали, други са в процедура за продажба на имотите, които стопанисваха в продължение на години.

Причините за тежкото състояние, в което се намират в момента хотелиерите и ресторантьорите, е не само кризата, но и жестоката конкуренция на туристическия пазар с големия брой хотели и механи. Цените за последните три години в курорта са паднали почти наполовина, съобщава БНТ.

Хотели в курорта фалират заради изключително ниските цени на туристическите услуги, дори под реалната себестойност. За да има заетост през активния ски сезон, хотелиерите ползвали сайтове за групово пазаруване заради високите отстъпки. Напълнили хотелите с туристи, но натрупали и дългове.

"Голяма част от тях имат задължения към банките, с които не могат да се справят в момента, много от хотелите вече минаха през процедура за публична продан. За съжаление няма и желаещи да ги купят, така че обстановката е изключително тежка", обясни Илияна Щерева от Туристическа асоциация Банско.

Англичанининът Джеймс Хюз е в бранша от девет години. Има малък семеен хотел. Признава, че е оцелял, защото разчита основно на редовните си клиенти предимно от Великобритания, Гърция, Израел и Турция. "Аз мисля, че тези други хотели, които разчитат на туроператори, най-трудна е тая година. И доколкото аз знам от наши приятели, които имат хотели тук, беше тежка зима за тях".

Около сто механи в Банско също фалират, защото хотелите включват в
пакетите си и храна. Христо Илиев и съдружниците му отварят преди 7 години три механи и един хотел. Загубили всичко с изключение на една механа в центъра на стария град. В момента имат дългове за 150 хиляди лева.

"60 домакинства останаха без хляб. Не е наш проблем. Ние направихме всичко необходимо те да работят, но не може не става... Буквално сме фалирали с огромни дългове, които в България не е възможно да се изплатят по никакъв начин", обясни Илиев.

Наемателите на механи признават, че чужденците влизат в тях, само за
да се снимат за спомен. Легловата база в Банско и района вече е близо 70 хиляди, а туристите са в пъти по-малко. Сега в курорта е пусто. Отворени остават само три-четири големи хотела - тези, в които живеят местните и две три механи. Сега за три нощувки с три закуски и вечери на човек плюс спа процедури плащате само 35 лева.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай