Маринова: Ще убедим бизнеса да ползва кадри от гимназиите

Маринова: Ще убедим бизнеса да ползва кадри от гимназиите | StandartNews.com

Русе. Министерството на земеделието ще мотивира бизнеса да ползва кадри от средните професионални гимназии. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова на пресконференция в Русе след среща във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - филиал Русе.

Тя поясни, че ведомството ще запази средните професионални гимназии с профил селско и горско стопанство, ветеринарна медицина и хранително-вкусови технологии.

Министър Валентина Маринова изтъкна, че е необходимо да се подобри подготовката на кадри за нуждите на земеделския сектор.

Зам.-министър Валентина Маринова обяви, че промените в Закона за горите са в напреднала фаза. „Политиката на правителството е в три много важни насоки. Създаване на работни места, заетост, доходност и устойчивост. Трябва да се грижим да оставим нещо за поколенията след нас. Да създаваме повече насаждения и млади гори, а не да сме само консуматори. Има текстове, които са насочени с по-пълни определения как да ангажираме малкия и среден бизнес по места. Важно е и обществеността да знае, че всеки един трябва да е добър стопанин", заяви зам.-министър Маринова. Тя допълни, че изпълнителната власт е отворена за предложения от всеки. „Трябва да се ползват механизмите на обществените и консултативни съвети", категорична бе тя.

Зам.-министър Валентина Маринова съобщи, че през последната година пожарите са 5 пъти по-малко, а засегнатите площи са 6 пъти по-малко. „Това е благодарение на превенцията и добра работа между заинтересованите страни", категорична е тя. Ресорният зам.-министър поясни, че бенефициенти по мерките за предпазване от пожари могат да бъдат общините, юридически лица и държавни предприятия. „Възможностите за това не се използвани не поради липсата на ресурс, а защото е нямало нагласа и самите кметове не са били убедени, че това може бъде приоритет. През юли е извършен нов прием и повече от 100 юридически лица и общини са кандидатствали, което показва, че има загриженост в тази посока.", допълни Маринова.

Тя отбелязва, че сега се дава приоритет и се заделят повече пари по мярка 223 – „Залесяване и превенция на пожари", а изграждането на наблюдателни кули по мярка 226 е основа за допълнителна работа с полиция и други органи, които първи трябва да действат при пожари. Зам.-министър Маринова заяви, че през тази седмица ще се разгледат от всички заинтересовани страни Програмата за развитие на селските райони и ОП "Рибарство" за новия програмен период.

Зам.-министър Валентина Маринова съобщи, че идната седмица ще се проведе заседание на работна група по замяната на горите в Лесопарк "Липник" в полза на Община Русе, като групата ще заседава заедно с експерти на Общината в Изпълнителната агенция по горите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай