Манчев иска още 1,8 милиона за "Белене"

Енергийното министерство не е спряло проекта, твърди консултантът

Манчев иска още 1,8 милиона за "Белене" | StandartNews.com

София. Чакаме още 950 хил. евро за извършени надзорни дейности по проекта АЕЦ "Белене" през месец август. Това заяви по Нова тв шефът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, който е подизпълнител на консултанта на проекта "Уорли Парсънс". По около 6 млн. евро на месец са били изразходвани преди замразяването на АЕЦ "Белене". След спирането сумата намаляла на 950 хил. евро месечно. По думите на Манчев проектът за изграждане на Втора атомна все още не е консервиран. Консултантът обясни, че решенията на Министерския съвет и Народното събрание не спират изпълнението на търговските договори с подизпълнители каквато е неговата компания. За целта е необходимо писмено разпореждане на съответното министерство, което отговаря за централата, а такова изобщо не е постъпвало. И сега всеки ден се прави опис на състоянието на 40 обекта на площадката на АЕЦ "Белене", коментира още Богомил Манчев.

И уточни, че Народното събрание не забранява нищо. "Това е доста удобна спекула", допълни той и коментира, че е жертва на политическата конюнктура в страната. "Тези хора, които стоят 100 дни на улицата, трябва да получат някого, когото да дъвчат - политическо или юридическо лице", допълни хипотезата си консултантът. Манчев се завърна преди два дни от чужбина. В сряда той бе посетен от следствените органи в офиса си, където поискали да отворят запечатаната от тях каса, от която получили оригинали на документи на фирмата му. "Бях призован като свидетел, но не са ми задали нито един въпрос. Прегледаха всички документи в присъствието на мои колеги и си заминаха", обясни шефът на "Риск инженеринг". Той коментира и обвиненията от документ, изпратен от американското посолство в София, информация за който изтече в "Уикилийкс". В нея се твърди, че контролира всички обществени поръчки и че се е държал като министър на енергетиката по времето на бившия икономически шеф Милко Ковачев. Според Манчев зад тези обвинения стоят всички, които защитават интересите на чужди компании. "Големите фирми нямат интерес в България да има компания, която да застане срещу тях като равен партньор. Всеки, който дойде тук, трябва да преговаря с нас професионално, тъй като не може да предостави по-различни услуги, а и те да са 4-5 пъти по-скъпи от нашите", обясни още Манчев.

От икономическото министерство отказаха коментар и уточниха, че Драгомир Стойнев ще коментира темата след завръщането си от Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай