Малките фирми искат достъп до поръчките

Да се узаконят подизпълнителите, настояват от Камарата на строителите

Малките фирми искат достъп до поръчките | StandartNews.com

София. Да се узакони ролята на подизпълнителите в обществените поръчки. Това поиска бизнесът на срещата с премиера Пламен Орешарски, съобщи председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. В момента участниците в търговете не вписват подизпълнителите си в договорите за изграждане на магистрали, ремонт на училища и други дейности, възложени от държавата. За да се случи това според правилата, малките трябва да изпълняват всички условия на обществената поръчка, на които отговарят и големите.

Изискванията за оборот и опит обаче са непосилни за тях. Затова и големите компании подписват контрактите без подизпълнители, а впоследствие ги наемат като доставчици на услуги или труд. Така обаче интересите на малките остават незащитени при евентуални проблеми с плащанията от страна на основния изпълнител. Институциите, които са възложители, пък не могат да се намесят, защото не са страна по договорите между компаниите. Подобен бе случаят при изграждането на магистрала "Тракия", след като изпълнителят на последната отсечка от аутобана бе забавил плащанията към подизпълнителите. Работейки по този начин, малките и средни компании не могат да докажат и опита си, който да им послужи за вписване в задължителния за строителите регистър, обясни Глосов.

Работодателските организации настояват да се прекрати практиката в заданията да се посочват такива критерии към изпълнителите, които ясно посочват, че поръчката е направена за определена фирма. Бизнесът настоява още при участие в скъпи обществени поръчки кандидатите да декларират предварително и обемите от дейности, които ще възложат на подизпълнители. Само така ще стане ясно кои кандидати имат капацитет сами да свършат по-голямата част от работата и кои разчитат само на подизпълнители, обясниха от БСК.

Синдикатите пък настояват изискването към фирмите да нямат нарушения на данъчното, осигурителното и трудовото законодателство да важи и за подизпълнителите. Много често големи и изрядни компании превъзлагат дейности на други фирми, които не плащат заплати и осигуровки на работниците си, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.
Кандидатстването в обществените поръчки да става през Интернет и дори класацията да се извършва от компютър, предлагат от БТПП.

Представителите на бизнеса са получили уверение от Орешарски, че ще бъдат направени промени в ЗОП, които да решат проблема. Фирмите обаче настояват за изцяло нов закон заради непрестанните поправки към съществуващия, които допълнително объркват бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай