MAG обжалва решението на КЗК за летище София

MAG за първи път публикува изображения на плановете си за Терминал 3 на летище София

MAG обжалва решението на КЗК за летище София | StandartNews.com

Manchester Airports Group (MAG), най-голямата британска летищна група, потвърждава, че все още има интерес към летище София. MAG вярва, че тяхната оферта е най-добрата за България от гледна точка на дългосрочни икономически ползи за цялата страна и днес оповестява изображения от предложенията си за развитие на Терминал 3 на летище София. В продължение на отворената си и прозрачна политика MAG днес потвърждава, че ще подготви жалба пред Върховния Административен Съд.

Офертата на MAG за управление на летището включва най-високата предложена инвестиция (от 1.5 милиарда евро), която е 2.5 пъти повече от тази на класирания на първо място кандидат.

Оповестените за първи път изображения демонстрират мащабността на офертата и предложената инвестиция от 1.5 милиарда евро, което е в основата на стратегията на MAG и което ще отличи Летище София от останалите летища в региона. Визията на MAG за Терминал 3 е да създаде емблематичен и достоен за награди Терминал за България. Дизайнът е уникален и използва елементи от традиционната българска архитектура, културно наследство и природни забележителности, които ще създадат трайно впечатление за страната сред посетителите.

Екипът на MAG поема ангажимента да трансформира Летище София в регионален хъб, подобрявайки значително свързаността чрез старта на директни връзки към далечни дестинации като Чикаго, Торонто и Шанхай. Компанията планира и осигуряване на директна свързаност на София с всички европейски столици, включително и в Западните Балкани.

Осъществяването на проект от такава величина се нуждае от опитен строителен партньор – Beijing Engineering Group (BCEG), които са една от най-големите строителни компании в света. Те са част от консорциума, воден от MAG, и в момента изграждат най-голямото летище в света Beijing Daxing International Airport, официално отворено през септември 2019 г.

Андрю Харисън, изпълнителен директор на подразделението Летищни услуги на MAG, сподели:

“Ние твърдо вярваме, че предложението на MAG е най-доброто за дългосрочното развитие на Летище София и се надяваме, че тези изображения ще дадат първоначална представа какво планираме. Вярваме, че Летище София има потенциала да бъде важна фокусна точка за развитието на националната икономика, а не само врата към България. Едно успешно, разрастващо се и управлявано добре от търговска гледна точка летище ще бъде по-доходоносно и ще генерира повече концесионен доход за българското правителство в дългосрочен план. Нашият бизнес план и финансиране са проверени, реални и постижим. Освен това, инвестиция в летище като тази на MAG ще създаде не само първо и трайно впечатление от страната, но и ще се превърне в катализатор за цялостната българска икономика. Уверени сме, че с правилното управление и инвестиции Летище София може да има устойчив растеж, който да позволи България да се съревновава на глобалната сцена за туризма и директните чужди инвестиции.”

“Към момента сме напълно концентрирани в процеса по обжалване, защото вярваме, че има сериозни правни пропуски и непълноти в процедурата и очакваме да представим казуса пред компетентните органи.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай