Любомир Станиславов: Електромобилите ще бъдат много безопасни

Новите возила ще се произвеждат по най-модерната технология

Любомир Станиславов: Електромобилите ще бъдат много безопасни | StandartNews.com

Кадър БНТ

Нов инвеститор, нов завод за електромобили. Свежа инвестиция, която провокира и много скептични коментари. Компанията е от Германия, ще ползва базата на стария машиностроителен завод Балкан в Ловеч. Инвестицията е за 140 милиона евро и след 2 години у нас ще бъдат произвеждани коли на всеки 15 минути.

Оказва се, че извън добрата новина за разкрити нови работни места, технологията, която ще бъде интегрирана в новия завод, има общо с технологията, прилагана от гиганта "Тесла". Пробегът на колите ще е до 200 км, а те ще може да се зареждат дори и в обикновен контакт. Българската база ще е много по-голяма от завода на фирмата в Гърция, където само се сглобяват автомобили.

Изпълнителният директор на компанията инвеститор Любомир Станиславов уточни в предаването "Бизнес.БГ", че при пълно натоварване този завод ще може да произвежда по един автомобил на всеки 10 минути, пробегът ще бъде до 240 км и инвестицията най-вероятно ще надхвърли 140 млн.

"Нашата цел в момента е основно да успеем да изградим този завод и той по най-бързия начин да може да заработи", каза той.

По думите му в автомобилната индустрия в момента са случват три големи революции - първата са електрическите автомобили, втората са автономните автомобили, а третата революция е по-незабележима - "това е една невидима надпревара, при която автомобилните производители се опитват да преосмислят класическия автомобилен завод".

Електромобилите ще се произвеждат по най-модерната технология.

"Тези коли са изработени почти изцяло от алуминий, цялата носеща конструкция е от алуминий, т. нар. пространствена рамка. Има и други производители, които ползват това нещо. Много леко и много здраво. Всъщност безопасността на тези автомобили ще бъде много голяма", коментира Станиславов.

Тук голямото изобретение е, че университетът в Аахен е измислил процес, при който тази алуминиева рамка може да се завари само за 10 минути, докато до момента това е отнемало 40-50 минути - допълни директорът на компанията инвеститор.

Първите сериозни разговори по сделката са проведени в края на март. Ще се използва територия на завод Балкан, но няма да се ползва никаква част от базата. Това е проект на зелено, който стартира на зелена площадка и всичко ще бъде изградено отначало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай